Kolumne

petak, 14. siječnja 2022.

Izložba pod nazivom "DOBRO"



Piše: Narcisa Potežica, mr.sc.L


U doba pandemije kad se ostvaruje puno manje kulturnih događaja, prošli je jedan bila postavljena u Zagrebu zanimljiva Skupna izložba Likovne sekcije s njezinim gostima u organizaciji Artističke unije hrvatske koja od svog osnivanja 1999. njeguje niz dobrotvornih aktivnosti. Uniji su svi dobrodošli – različiti profesionalni i polu profesionalni umjetnici u Hrvatskoj – sa ciljem da se okupe na jednom mjestu: likovni umjetnici,  glazbenici, glumci, plesači, pa i iluzionisti, žongleri, klauni i akrobati - svi koji gravitiraju umjetničkom ačinu izričaja. Potiču se njihovi zajednički istupi i osobito humanitarno pomaganje potrebitima i uopće korisne i dobrodošle akcije. 

Čim su čuli da je zbog potresa u Zagrebu Gradski ured za mjesnu samoupravu grada Zagreba, Gradska četvrt Donji grad po treći puta morao promjeniti svoju lokaciju i u tim seljenjima su izgubili sve slike koje su imali na zidovima, bilo je logično da se pokrene dobrotvorna akcija. U tome je sudjelovalo preko pedeset slikara. Likovni umjetnici, akademski slikari i amateri, mnogim ustrajnim i fokusiranim izložbama, brojnim likovnim radionicama, zatim organiziranim kolonijama - uopće cjelokupnim likovnim stvaralaštvom nakon tri godine djelovanja u Hatzeovoj 8. okrenuti upravo ovom izložbenom prostru postavili su izložbu u ovoj galeriji u centru grada Zagreba.

I tako se uspjelo sakupiti na ovoj lijepoj skupnoj izložbi oko dvadesetak slika koje su postavljene u Galerijskom prostoru u dvorani MO AUGUST ŠENOA, u Ulici Pavla Hatza 8. u Zagrebu. Izložene su slike izrađene u različitim tehnikama i različitih dimenzija, a ujedno je to presjek stvaranja ili bolje reći pokazatelj kakvih sve umjetnika imamo u našem gradu. Likovni umjetnici koji žive i djeluju u našem gradu ovaj put su se spremno, nesebično i velikodušno odazvali da poklone jednu svoju sliku – rad koji će kasnije biti trajno izložen.

Organizirano je svečano otvorenje izložbe slika pod nazivom "DOBRO" u subotu, 8. siječnja 2022. u 17 sati a tom prigodom se sakupilo uz poštivanje epidemioloških mjera uglavnom preko desetak autora izloženih slika i nekolicina njihovih prijatelja kako bi svi zajedno podržali ovu lijepu akciju.

Nakon završetka IZLOŽBE radovi - slike se dostavljaju Gradskoj četvrti Donji grad.

Treba napomenuti da se planira za nekoliko mjeseci organizirati novu, veću izložbu, ali time da se okupi još veći broj likovnih umjetnika koji se ovaj put nisu uspjeli odazvati svojim prilogom i na taj način poveća fundus, jer je cilj stvoriti i veću i sveobuhvatniju zbirku.

Izložbu je otvorio Ivica Krakić, prof. koji je predstavio rad Likovne sekcije i naglasio "pozitivne vibracije likovnog stvaralaštva koje su vidljive svakodnevno i sve još više učvršćuje u stanovištu da rad kojim su se likovni umjetnici posvetili ima smisla, da je poticajan za sve koji vole likovnu umjetnost".

Na kraju prigodne svečanosti – na otvaranju izložbe zahvalivši svima koji su sudjelovali u akciji i ovoj organizaciji - posebno autorima slika koji su nesebično darovali svoj umjetnički rad Gradskoj četvrti Donji grad – ponovljena je važnost darivanja i humanitarnog rada u cjelini s riječima "DOBRO JE ČINITI DOBRO JER DOBRO SE DOBRIM VRAĆA".



Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.