Kolumne

četvrtak, 14. srpnja 2016.

Ingrid Divković | Mnogi su odnosi danas narušeni zbog straha da će nam netko nešto oduzeti


Razgovor pripremila: Sandra Pocrnić Mlakar


Divlja žena vjeruje, divlja žena je poželjna,  divlja žena žudi procvjetati, divlja žena prihvaća svoju prošlost  - svaka od poetskih epizoda u "Knjizi za Divlju ženu" Ingrid Divković završava jednom osobinom Divlje žene, podsjećajući čitateljice da ih i same pokušaju prepoznati u sebi. "Knjiga za Divlju ženu" smjestila se negdje između lijepe književnosti i self-helpa, jer inspirira, ohrabruje, motivira, podsjeća žene na bogatstvo unutarnjeg svijeta osjećaja koji su često zatomljeni ili zaboravljeni. Prošle godine objavljena je prva knjiga Ingrid Divković "J*** li vas ego", a ove godine autorica još jednom iznenađuje sažimajući svoje životno iskustvo u knjigu usmjerenu na osobni razvoj. Nakon zagrebačkog predstavljanja, u seriji promocija u gradovima uz obalu Alis Marić u okviru večeri Čitaj knjigu prati i predstavlja Ingrid Divković i "Knjigu za Divlju ženu".

Kako je nastala „Knjiga za divlju ženu“? U kojoj životnoj fazi ste došli na ideju da je napišete? Nakon vrlo uspješne knjige „J**e li vas ego“, znači li „Knjiga za Divlju ženu“ najavu bavljenja coachingom i savjetovanjem?

Nakon gospodina Ega, svih turobnih i teških životnih situacija, na scenu života odlučila je stupiti ona, Divlja žena, vesela i strastvena, plaha i neobuzdana. Ona koju možda niste očekivali, ali koja dolazi, tiho i polako, poput vučice, na vršcima prstiju. Dolazi podsjetiti nas tko smo bile, tko smo sada i tko ćemo tek biti. To je Divlja žena. I zašto je Divlja? Pa zar postoji razlog za divljinu, za slobodu, za let? Zar postoji razlog za život izvan nametnutih nam pravila, okvira, etiketa? Zar nam treba ikakav razlog za divlji život, i to onaj u punom smislu riječi? Eto tako nekako je nastala moja druga knjiga „Knjiga za Divlju ženu“. Nastala je u vremenu mog života izvan Hrvatske, na dalekim Tenerifima, izvan svega poznatog i nametnutog. U vremenu kada sam otkrivala novu zemlju, novu kulturu, novi jezik, nove ljude, ali i novu sebe. A na pitanje, znači li moja nova knjiga najavu navljenja coachingom i savjetovanjem reći ću vam da moja nova knjiga prvenstveno ne znači ništa bez ljubavi koju u njoj ne pronađu moji čitatelji tj. u ovom slučaju čitateljice. Kod mene u životu ništa ne ide planski pa tako ni sada neće biti slučaj.

Poetske slike divlje žene su inspirativne, savjetodavne i usmjerene na razvoj i asertivnost. Divlja žena je časna, ali i zna kako se izboriti za sebe. Koji su odnosi suvremene žene danas više u krizi – odnosi s drugim ženama ili odnosi s muškarcima?

Upravo tako, poetske slike divlje žene su inspirativne, no ne bih rekla i savjetodavne jer ja ovom knjigom ne želim savjetovati, a još manje progovarati iz pozicije autoriteta. Ja ovom knjigom želim shvatiti ženu, dati joj podršku, pružiti utjehu. Iz tog je razloga moja knjiga i nazvana knjigom utjehe i knjigom ljubavi, a ne nekim self-help vodičem putem kojeg ćete postati Divlja žena. I kako ste rekli, Divlja žena je časna, ali i zna kako se izboriti za sebe. Nažalost, danas je puno onih koji se bore protiv drugih ljudi ne znajući da je ta borba vječna. Primjerice, danas je sve nekako u krajnosti. Žene su ili u savezništvu s drugim ženama ili pak u suparništvu. Mnogi su odnosi narušeni upravo zbog toga jer se bojimo da će nam netko drugi oteti ono što je po našem mišljenju naše. A činjenica jest da nam ništa ne pripada osim nas samih. Kada bismo barem malo više branili duh kao što branimo materijalne stvari. E na to ukazuje Divlja žena. Na obranu koja dolazi iznutra, a ne izvana.

Kojoj dobi je namijenjena „Knjiga za Divlju ženu“? Može li „Knjiga za Divlju ženu“ inicirati neke poželjne promjene u društvu? Očekujete li da će djevojkama u budućnosti sve više trebati savjeti kako biti u kontaktu s vlastitom prirodom?

Često naglašavam na duša ne poznaje godine. Iz tog razloga mislim da ne postoji dob koja je primjerena ili neprimjerena za čitanje Divlje žene. „Knjiga za Divlju ženu“ u ženske ruke „zaluta“ u onome trenutku kada njezina duša osjeti žeđ za Divljinom, za potragom i za odgovorima. A može li takva žena inicirati poželjne promjene u društvu? Naravno da može i ona to već čini. Ja sam osobno jako sretna i ponosna što sam na svom putu traženja susrela žene koje su me potaknule na promjene. Takvih žena nije bilo puno, ali dovoljno da mi pokažu kako neke stvari nisu nemoguće kako se voli naglašavati u našem društvu, i upravo iz tog razloga smatram da će se u djevojkama i mladim ženama u budućnosti sve više i više buditi želja za „divljinom“ u sebi.

Kako muškarci reagiraju na žensko duhovno buđenje? Ima li muških reakcija na „Knjigu o Divljoj ženi“? Kakve su?

Muškarci su u kontekstu Divlje žene ne toliko glasni,  što je bilo i za očekivati. No ima ih. Nedavno sam primila poruku jednog divnog mladog čovjeka koji mi je napisao:                     
Nevjerojatno je koliko riječi iz ove knjige mogu povezati sa svojim životom. Iako sam muško i imam 20 godina, neke stvari postanu jasnije nakon čtanja. U knjizi piše povrijeđena i izdana, čitao sam to kao povrijeđen i izdan. Pokušao sam neke riječi prebaciti u muški rod, ma da to nije ni bitno. Bitno je da je knjiga puna istine, sigurnosti i hrabrosti.D.M. Mislim da su ove riječi rekle sve.

Što možemo očekivati u sljedećim fazama razrade projekta „Divlja žena“? Kakvi su planovi za jesen?

Na jesen možete očekivati puno toga. Divlja žena voli jesen, voli kišu, životne promjene i izazove. U planu su mnoge promocije diljem Hrvatske, ali i diljem regije pa se radujem divnim književnim susretima i večerima u društvu divljih, ali i pitomih žena. Uz predstavljanje knjige pripremam i predstavljanje linije mojih proizvoda s autorskim citatima (naljepnice za zidove, torbe), a u planu su i šalice koje su idealne za jesen, za čaj i knjigu. Mnogo je toga lijepog zamišljeno i iskreno se nadam i vjerujem da ćemo sve uspjeti ostvariti i pustiti u svijet. Zapravo ni najmanje ne sumnjam u to.

Razgovor pripremila i vodila: Sandra Pocrnić Mlakar

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.