Kolumne

petak, 14. siječnja 2022.

Predavanje prof. dr. sc. Matea Žagara i mr. sc. Majde Rubić : „Zaštita poljičke ćirilice"

 


Odjel za hrvatsko glagoljaštvo Matice hrvatske, s radošću poziva sve ljubitelje hrvatske kulture na predavanje prof. dr. sc. Matea Žagara i mr. sc. Majde Rubić Zaštita poljičke ćirilice.

 

Ćiriličko pismo koje se u Poljicima koristilo sve do 20. stoljeća u svakodnevnom životu postalo je prepoznatljivo i u kontekstu hrvatske trojne nacionalne pismenosti, a i u kontekstu općih slavenskih razmjera uporabe ovog pisma utemeljenog u srednjovjekovnom grčkom uncijalnom pismu. Kao što je i glagoljica kod Hrvata postigla svoju posebnu inačicu, prepoznatljivu po cijelom svijetu, tako je i s poljičicom. U izlaganju će biti predočen vremenski i prostorni raspon uporabe ove inačice ćiriličkog pisanja, funkcije u kojima se pojavljuje, kontinuitet uporabe i razvoja oblika, različiti nazivi i dr. Osobita će se pozornost posvetiti ukorijenjenosti u opću (rano)novovjekovnu hrvatsku pismenost te povezanosti s ostalim hrvatskim ćiriličnim varijetetima. S obzirom na važnost ove nacionalne inačice ćiriličkog pisma, s kojom je regionalna identifikacija (u Poljicima, a i u Dalmaciji općenito) iznimno snažna, postoji čvrsta potreba da se ona proglasi zaštićenim kulturnim dobrom Republike Hrvatske te će, stoga, biti predočena pravna  procedura njezine zaštite.

 

Predavanje će se održati u utorak, 18. siječnja 2022. u 18.00, u Dvorani Jure Petričevića, Strossmayerov trg 4 – Ulica Matice hrvatske 2, a bit će dostupno i preko Zoom aplikacije:

 

Meeting ID: 875 2604 3521

Passcode: 823126

https://us06web.zoom.us/j/87526043521?pwd=WXNDem52WjRWa2RPY0Q4bXAxUFRhZz09

 

Radujemo se Vašem dolasku!


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.