Kolumne

petak, 7. lipnja 2024.

Bilosnić među nagrađenim književnicima na 8. Danima Antuna Gustava Matoša

U ponedjeljak 3. lipnja 2024. godine u Tovarniku su nastavljeni 8. Dani Antuna Gustava Matoša, ranije započeti programima u Subotici, Đakovu i Zagrebu, koji se nastavljaju u Beogradu, Plavni i Zagrebu, a organizatori svoje programe do kraja godine planiraju predstaviti i u drugim mjestima u Hrvatskoj, kao i susjednim zemljama gdje postoji interes za Antuna Gustava Matoša i njegovo djelo.

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Tovarnika, sudjelovao je i književnik iz Zadra, Tomislav Marijan Bilosnić, jedan od dobitnika nagrade za najbolju priču nadahnutu Matošem, koji je svečani skup pozdravio u ime Društva hrvatskih književnika. Bilosnić je u pratnji načelnika Općine Tovarnik i književnice Ivane Dilber, također nagrađenice na natječaju, položio vijenac pred bistu Antuna Gustava Matoša ispred Osnovne škole Antuna Gustava Matoša u Tovarniku.

8. Dane Antuna Gustava Matoša organizirali su Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski Društva hrvatskih književnika iz Osijeka, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice, Općina Tovarnik, Hrvatsko kulturno-umjetničko-prosvjetno društvo „Matoš“ iz Plavna, Fondacija Antun Gustav Matoš iz Beograda, te Osnovna škola Antuna Gustava Matoša i Općina Tovarnik. Pokrovitelji ove manifestacije su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Vukovarsko-srijemska županija i Općina Tovarnik.

Poslije svečane sjednice Općine Tovarnik uslijedila je dodjela Nagrade za najbolju priču nadahnutu životom i djelom Antuna Gustava Matoša. Pozdravne riječi okupljenima uputili su Mirko Ćurić, predsjednik slavonsko-baranjsko-srijemskoga ogranka DHK i dopredsjednik DHK, Katarina Čeliković, ravnateljice Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, Josip Šarić, saborski zastupnik i gradonačelnik grada Otoka, te načelnik Općine Tovarnik Anđelko Dobročinac.

8. Dane Antuna Gustava Matoša otvorio je Petar Elez, izaslanik ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek.

Mirko Ćurić i dr. sc. Vlasta Markasović potom su predstavili zbirku AGM kao nadahnuće, u kojoj je odabrano trideset sedam priča nadahnutih Matoševom biografijom i Matoševim djelom, kojom je obilježena prošlogodišnja 150 godišnjica rođenja Antuna Gustava Matoša i ovogodišnja 110. obljetnica njegove smrti. Inače, Matoševe dane, svake godine prate nova izdanja, pa je tako prošle godine objavljeno novo izdanje prve knjige Antuna Gustava Matoša: Iverje (Osijek/Subotica, Mostar 2023) te knjiga pjesama Antuna Gustava Matoša Domovini iz tuđine (Subotica, 2023).

Na ovogodišnji javni Natječaj za najbolju priču nadahnutu životom i djelom Antuna Gustava Matoša javilo se dvadeset autorica i autora iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Najboljom je proglašena priča osječke književnice Đurđice Stuhlreiter: Daždevnjak, dok je drugo mjesto pripalo tomislavgradskoj književnici Ivani Dilber za priču Sat lektire, Djevojčici mjesto igračke, a treće književniku Tomislavu Marijanu Bilosniću iz Zadra za priču Molbe, pisma, mita.

U utorak, 4. lipnja Bilosnić je posjetio rodnu kuću Antuna Gustava Matoša u Tovarniku i Osnovnu Školu Antun Gustav Matoš, kojoj je donirao svoja izabrana djela, kao i neka druga izdanja.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.