Kolumne

ponedjeljak, 13. svibnja 2024.

Narcisa Potežica | Izložba Fotografije 27/77

O autorici

Mr. sc. Narcisa Potežica rođena je 1947. u Ljubljani, a u Zagrebu je završila osnovnu školu, gimnaziju i Filozofskifakultet te je magistrirala književnost i završila dodiplomski studij knjižničarstva. Radila je u školi kao profesorica hrvatskog jezika i književnosti, a od 1977. do umirovljenja 2012. u Knjižnicama grada Zagreba. Dvadeset i pet godina bila je voditeljica novozagrebačke mreže knjižnica koja se sastoji od pet knjižnica. Sada, iako u mirovini, aktivna je na raznim područjima kulture, objavljuje književne osvrte te eseje i članke u časopisima. U Židovskoj općini Zagreb osnovala je i vodi čitateljski klub. Članica je Fotokluba Zagreb i Društva prijatelja glagoljice, čija je predsjednica bila šest godina. Članica je Matice hrvatske i Kulturnog društva Miroslav Šalom Freiberger, dok je kao članica Udruge umjetnika August Šenoa, Slovenskog doma i Fotokluba Zagreb sudjelovala na više skupnih izložbi. Do sada je izlagala na 26 samostalnih izložbi fotografija.

Naziv izložbe Fotografije 27/77 označava 27. samostalnu izložbu Narcise Potežice i prigodna je uz njezin 77. rođendan, koja je bila otvorena 17 dana, od 27. ožujka do 12. travnja 2024. godine. U Gradskoj knjižnici, u romantičnom ambijentu Galerije Kupola postavljen je izbor iz dvadesetak dosadašnjih izložbi: Zaustavljen trenutak, Odrazi, Bicikli kroz četiri godišnja doba, Moj Novigrad, More, Pozdrav ljetu i Fotograf snima fotografa, kao i najnovije fotografije na temu Zagreba i s motivima mora. Ljubav prema fotografiji, koju nosi u obiteljskom nasljeđu, dugogodišnja veza s morem uz supruga kapetana broda te motivi njezina drugog doma istarskog Novigrada, kao i život proveden u Zagrebu, ostaju stalna inspiracija i želja da svijet oko sebe pretoči u fotografiju koja će ostati, a promatraču predati nešto rado viđeno i otvoriti ljepotu oko nas. 

Oduvijek je čovjek želio sačuvati viđeno i doživljeno, najčešće crtežom ili pisanom riječju. Ulogu ovog medija je nakon izuma fotoaparata preuzela upravo fotografija, danas gotovo svima dostupna. Postala je simbol želje i potrebe da se zadrži ono prolazno i trenutačno, da se ovjekovječi ona uspomena koje se želimo sjećati.

Citat iz članka O fotografiji Narcise Potežice

Zahvaljujući fotografiranju Narcise Potežice za povijest su sačuvane arhivske slike važnih kulturnih događanja, kao i događanja povezanih s knjižničarstvom. Osjećaj za trenutak i iskrena motivacija da ga se podijeli s drugima osobina je fotografa, ali i kroničara vremena u kojemu živimo.

Ismena Meić, voditeljica Gradske knjižnice

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.