Kolumne

srijeda, 10. svibnja 2023.

Otvorenje izložbe “Ante Svarčić i Ulica Ruđera Boškovića”

 


Galerija Modulor Centra za kulturu Trešnjevka u utorak, 16. svibnja 2023. u 19 sati otvara izložbu pod nazivom “Ante Svarčić i Ulica Ruđera Boškovića”Autorice izložbe su Jelena BorotaMariana Bucat i Višnja Kukoč koje djeluju unutar Udruge Inova, dok fotografije potpisuju Lea Jurčić Boris Kragić, a grafiku  Ante Milas i Ivan Svaguša SvagiIzložba je besplatna, a može se posjetiti do 02. lipnja 2023. u galeriji Modulor (Park Stara Trešnjevka 1, Zagreb).


O izložbi:
Izložbom i predavanjem predstavit će se rad nedavno preminulog arhitekta Ante Svarčića (1938. – 2021.) i njegov autorski pristup glavnoj ulici realiziranog dijela natječajnog rada Split 3. Projektiravši ulicu za “druženje, razgovore i šetnje“, Svarčić je više od 50 godina pratio njen šušur s prozora svoga biroa. Stručne brošure, tekstovi, fotografije, nacrti i tipičan alat arhitekta daju kontekst u kojem nastaje Ulica Ruđera Boškovića, programirana, planirana, projektirana i građena za stanare i studente, od Sveučilišta prema športsko – rekreacijskim sadržajima uz more. Nažalost, ostala je nedovršena u posljednjoj, priobalnoj dionici. Kopije originala projekata najvažnijih zgrada u ulici, uz originalne crteže fasada i njihove umjetničke interpretacije daju cjelovit uvid u najvažniji dio Svarčićevog opusa.

Ideju i snagu ovog maestralnog poteza najlakše je iščitati pogledom na nedavno restauriranu maketu koja prikazuje središnji dio ulice građen od 1970. do 1979.  godine. Maketa je poklon Obitelji Svarčić Udruzi Inova. Izradio ju je Zlatko Viđak, maketar Urbanističkog zavoda Dalmacije, a restaurirao ju je Vanja Valtrović. 

O Udruzi Inova:
Udruga za istraživanje urbanističke teorije i prakse Inova je formalna i neformalna grupa stručnjaka, znanstvenika i umjetnika koji se okupi minimalno jednom godišnje u okviru manifestacije 50 godina Splita 3 – ulice, kvartovi, stanovnici. Radionica, ljetno kino na skalama, izložba, koncert ispred Udruge Kvart, radionica, popularna i znanstvena predavanja, modna revija, pravna pomoć za stanare, pub kviz o Splitu 3, urbane promenade neke su od aktivnosti s kojima započinje ljeto u tom dijelu grada već šest godina. Cilj Udruge je kroz razne aktivnosti proučavati prostor i poučavati o prostoru. Aktivna sredina za reafirmaciju i reanimaciju potvrđenih vrijednosti u urbanizmu.
Jelena Borota je urbanistica, Mariana Bucat i Višnja Kukoč su arhitektice. Uz ostalo, znanjem i iskustvom kritički promišljaju o doprinosu Splita 3 dosadašnjem i budućem planiranju razvoja Splita. Sve tri stanuju, žive, guštaju i rade u Splitu.

Izložba je ostvarena uz potporu Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilo društvo.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.