Kolumne

nedjelja, 24. srpnja 2022.

11. pjesničko sijelo u čast don Jurja Gospodnetića u Koritama



I ove godine po 21. put za redom, održana je tradicionalna kulturno - vjerska manifestacija „Dani svetog Ilije Proroka 2022.“ u Koritima, Obljaju i Bosanskom Grahovu (Bosna i Hercegovina). U petak 22. srpnja 2022. godine program je počeo u 18:00 sati pred kapelom sv. Jeronima u Koritama svetom misom, koji se nastavio  molitvom pred spomen pločom za pok. Mandu i Matu Vulića, kod obiteljske kuće Vulić u Koritama, te polaganjem vijenca na spomen obilježje poginulim pripadnicima 81.GB “Kumovi“ – Korita.

Tradicionalna  11. pjesničko sijelo u čast don Jurja Gospodnetića, poslije dvije godine po pandemiji korone održano je opet na brdu Vidikovac u Koritima. Na pjesničkome sijelu ove su godine sudjelovali zadarski pjesnici Tomislav Marijan Bilosnić i Nikola Marinović, Mijo Mijuklić iz Beča, te Blaženka Vulić Jardas, rodom iz Korita. Pjesme Ivana Bakovića, predsjednika DHK HB čitao je don Davor Klečina. U program je nastupio i Hrvoje Marić, glazbenik iz Knina, dok je program vodio agilni organizator ovih susreta svih ovih godina, gosp. Krešimir Sarić. Programu su uz mnoge uzvanike nazočili i akademkinja Anica Nazor, povjesničar Ante Nazor, kao i Slavko Galiot, arheolog i povjesničar. 

U subotu 23. srpnja 2022. program je nastavljen središnjim misnim slavljem sv. Ilije Proroka, patrona župe Bosansko Grahov u župnoj Crkvi sv. Ilije Proroka u Obljaju, te prigodni kulturno-umjetničkim programom i objed za sve prisutne. Svetu misu u župnoj crkvi sv. Ilije Proroka u Obljaju predvodio je mons. Ante Vidović, tajnik Apostolske nuncijature u Meksiku, a propovijedao mons. Amauri Medina, tajnik Apostolske nuncijatue u BiH.

6. međunarodni pljočkarski turnir „Sv. Ilija “ Bosansko Grahovo u dvorištu župne Crkve sv. Ilije Proroka u Obljaju, održan je u poslijepodnevnim satima. Program proslave Blagdana sv. Ilije Proroka završava u subotu 30. srpnja 2022. godine 20. pozivnim malonogometnim turnirom „Sveti Ilija“ na igralištu O.Š. “Grahovo“.

Organizatori ovih manifestacija su Udruga za očuvanje povijesne i kulturne baštine „Don Juraj Gospodnetić“ Bosansko Grahovo, Udruga za očuvanje povijesne i kulturne baštine Hrvata Bosanskog Grahova „Dinara-Ponare“ Zagreb i Župa svetog Ilije Proroka Bosansko Grahovo.

Manifestacija je i ove godine održana pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS BIH).

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.