Kolumne

nedjelja, 24. srpnja 2022.

Mladen Pavković | Krležinu „glavu“ odnio vjetar!U Dugoj Rijeci, nedaleko Ludbrega, gdje je Bela Krleža, nekada bila učiteljica u tamošnjoj školi, a koju je tada posjećivao i njezin suprug Miroslav Krleža i gdje je napisao neka svoja poznata književna djela, (prije II. svjetskog rata), održan je Festival „Krleža i Duga Rijeka“ na kojem su neki literati i gosti iz Koprivnice, Rasinje i Molvi govorili o ovom hrvatskom književniku.

Na „festivalu“ se okupilo oko desetak posjetitelja, a pomoć u organizaciji, je pružilo Ministarstvo kulture i medija, Grad Koprivnica, Koprivničko-križevačka županija, Muzeji Grada Koprivnice i Zagreba…, a kako i ne bi kad se uz ostalo otkrivala i bista Miroslava Krleže, rad akademskog kipara Ivana Sabolića.

Bistu, odnosno Krležinu „glavu“ u bronci, koja je doslovce bila „nabijena na kolac“, svečano je otkrio Marko Gregur, tajnik Društva hrvatskih književnika (DHK).

Kad su nakon svečanosti organizatori i gosti otišli na „paprikaš“ i neki „kiseliš“, vjetar je nažalost „odnio“ Krležinu „glavu“, pa marljivim organizatorima nije preostalo ništa drugo nego da je pokupe i otpreme natrag u Koprivnicu!?

Stoga svi ljubitelji ovog velikog hrvatskog književnika koji su željeli vidjeti ovaj spomenik, kojeg je financiralo i Ministarstvo kulture i medija, ostali su van sebe, jer već mjesec dana umjesto biste jedino mogu „razgledati“ neugledno postolje, kao sjećanje na bistu i jadni i žalosni „festival“!

Sramno da sramnije ne može biti!

Tekst i slika: Mladen Pavković

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.