Kolumne

ponedjeljak, 16. kolovoza 2021.

Odisej pod murvom po dvanaesti put


Bijuklić i Bilosnić promovirali svoje nove zbirke pjesama


U Bilosnića dvorima, u organizaciji Galerije „Sveta Katarina Aleksandrijska“, u nedjelju 15. kolovoza, na blagdan Velike Gospe, otpočela je 12. multimedijalna manifestacija „Odisej pod murvom“, koju je osmislio, pokrenuo i organizira književnik i slikar Tomislav Marijan Bilosnić. Manifestacija je kao i svake godine otvorena na rođendan umjetnikove majke Šimice Seke Bilosnić, koja je ove godina na taj dan ušla u svoje stoto životno ljeto. Mnogobrojnim uzvanicima i čestitarima pridružio se i načelnik Općine Zemunik, gosp. Ivica Šarić sa svojom suprugom Marijom, koji je održao i prigodni govor vezan uz ovu svečanost i proslavu rođendana umjetnikove majke, jedne od najstarijih žitelja Zemunika. 

Na prvoj večeri manifestacije „Odisej pod murvom“ uz domaćina, Tomislava Marijana Bilosnića, nastupili su i pjesnici i glazbenici Mijo Bijuklić Mišo (Beč), Nikola Marinović, voditelj klape „Koporan“ (Poličnik) i Damir Bilosnić (Zemunik).

Bilosnić je u uvodnom dijelu programa čitao pjesme posvećene majci i svojoj rano preminuloj sestri Danici (također, rođenoj 15. kolovoza), dok su se Marinović i Damir Bilosnić natjecali s Mijom Bijuklićem u govorenju i pjevanju pjesama posvećenih Gradu Zadru.

Potom je uslijedilo predstavljanje zbirki pjesama „Naranče Federica Garcije Lorce“ Tomislava Marijana Bilosnića i zbirke „Trenutak istine kroz boje“ Mije Bijuklića Miše. 

Bilosnićeva zbirka „Naranče Federica Garcije Lorce“ uvrštena je u Program kulturnog razvitka republike Hrvatske, dok je kao poetsko interesno polje za ovu zbirku Bilosniću poslužio iberoromanski književni svijet, s osobitim naglaskom na Lorcinu Andaluziju. Razlog je to prepoznavanje ovog autora u Španjolskoj i Latinskoj americi, o kojemu su pisali akknjiževni povjesničari, akademici i sveučilišni profesori Alfredo Perez Ačlencart, Enrique Veloria Vera, David Cortes Caban, i drugi.

„Trenutak istine kroz boje“, najnovija je poetska zbirka pjesnika i glazbenika Mije Bijuklića Miše, nastanjenog u Beču, u Austriji. Riječ je o djelu s preko dvjesto knjiških stranica i gotovo isto toliko pjesama. Knjigu je sa svojim fotografijama ilustrirao Mirko Bijuklić, majstor fotografije fotografskog saveza Slovenije, nositelj titule EFIAP. Urednik i pisac predgovora Zvonko Penović, ističe kako Bijklićeva zbirka „donosi niz raznovrsnih tematskih izazova, ali svedenih na isti nazivnik – dostojanstven život unatoč svemu i usprkos svima“.  U tome smislu biranim riječima govorio je i promotor zbirke T. M. Bilosnić, posebno ističući Bijuklićevu vezanost za pejzaž i ljude, za boje i osjećaje.

Bijuklić, i Tomislav Marijan Bilosnić, u recitatorsko glazbenom dijelu programa podsjetili su se, svoga prijatelja, velikana hrvatske šansone Arsena Dedića, obilježavajući tako njegov nedavni rođendan (28. srpnja), i dan preminuća (17. kolovoza). Izvođenju Arsenovih pjesama priključili su se i Nikola Marinović i Damir Bilosnić.

 Manifestacija “Odisej pod murvom” nastavlja se različitim programima u narednim danima do 22. kolovoza 2020. godine, prilagođena epidemiološkoj situaciji. Kao što je rečeno, manifestacija se organizira svake godine za Dan Velike Gospe, rođendana pjesnikove majke, i u čast Blagdana Kraljice mira – Kraljice Hrvata, zaštitnice zemuničke župe i Dana Općine Zemunik Donji.


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.