Kolumne

subota, 3. srpnja 2021.

Roman Jurice Pavičića 'Crvena voda' osvojio nagradu Le Point du Polar européen


Roman Jurice Pavičića 'Crvena voda' osvojio je nagradu Le Point du Polar européen koja se dodjeljuje za najbolji krimić europskog autora napisan na francuskom ili preveden na francuski jezik.

Roman "Crvena voda" izvorno je objavio nakladnik Profil a na francuski ga je, pod naslovom "L'Eau rouge", preveo Olivier Lannuzel. Knjigu je u prijevodu objavila izdavačka kuća Agullo.

Kako je istaknuto, u toj knjizi Jurica Pavičić upustio se u rušenje pravila krimi žanra, uspjevši u tome toliko dobro da čitatelj odmah poželi istražiti njegovu prošlost.

Nagrada će autoru biti uručena na festivalu Quais du polar koji se održava u Lyonu. Pavičić, koji se i sam nalazi na Festivalu u Lyonu, nije krio zadovoljstvo zbog osvojene nagrade. Kratko je izjavio da ga veseli biti u društvu velikog broja poznatih autora.

"Dodatno me veseli to što je moja knjiga imala odličan odjek u francuskim medijima", rekao je pisac.

Radnja romana "Crvena voda" počinje jedne rujanske subote 1989. godine kada je, nakon ribarske fešte u malom mjestu na dalmatinskoj obali, nestala sedamnaestogodišnja djevojka. Policijska potraga nije dala rezultate, a okolna politička zbivanja – pad jednog sistema, društvene promjene i rat – zasjenili su nestanak djevojke. Jedini koji su je i dalje tražili bili su njezina najbliža obitelj: otac, majka i brat blizanac.

Roman se proteže kroz 27 godina, a u njemu se prati daljnji usud ljudi uključenih u potragu, od ukućana, preko osumnjičenih do inspektora jugoslavenske milicije.

Priča o jednoj obiteljskoj tragediji i potrazi za odgovorima, kroz njihove sudbine, postaje i priča o Hrvatskoj i traumama društva tijekom tri desetljeća.

Roman "Crvena voda" Jurice Pavičića dobitnik je nagrada Ksaver Šandor Gjalski i Fric za najbolju prozu, a bio je i u finalu književne nagrade Tportala i Nagrade Meša Selimović za najbolji roman u 2017. godini. (Hina)


Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.