Kolumne

subota, 3. srpnja 2021.

Božica Jelušić | Žena od krila

 

Postojala je žena koja se rodila radi krila. Zvala se Amelia Earhart , rođena 1897. a nestala je negdje u nebesima 2. srpnja 1937. godine, u nastojanju da preleti svijet po dužini Ekvatora. Veoma se žurila živjeti, a nije joj bilo dano da "zalovi" četrdesetu. Zaljubila se u avione kad je vidjela aero-miting 1920. u Long Beachu u Kaliforniji. Godinu dana kasnije preletjela je Sjeverni Atlantik, što je prije nje učinio slavni Lindbergh. Zapravo, tako su je i zvali "ženskim Lindberghom", stavljajući je u neprestanu konkurenciju i stres, premda je s pozicija "ženske snage" dokazala vrhunski potencijal. Radila je kratko kao medicinska sestra, a potom se posvetila letenju, tražeći sponzore za velike pothvate. Jedan od takvih "nemogućih" bio je onaj, kad je u svom tromotorcu u srpnju 1935. sama preletjela od Havaja do Kalifornije.

Let je trajao 18h i 16 minuta. Preletjela je 3.816 kilometara.

Udala se za medijskog mogula Georgea P. Putnama, koji je poticao njenu goruću ambiciju, prepoznajući usputno i medijski opseg njenih pothvata. Često je bivala premorena, shrvana, ojađena. No, valjalo je iskoristiti "Kairosov trenutak", te reklamirati tričavu industrijsku robu, odjeću, cigarete, da bi se financirao njen skupi "hobi" i spektakularni pothvati. Negdje u sebi, ispod nametnutog jarma, Amelia je bila slobodna prije svega. S malograđanskog stanovišta, njeno poimanje slobode viđeno je kao razuzdanost. U novinama čitam kako je " voljela samo golf, jahanje, seks i letenje". Nalazim smiješnim razbijati te uske kalupe, da bih obranila ženu koja je rekla: "Što snovi znaju o granicama"?

Plavetnilo u kome je nestala, tamo iznad Tihog oceana, valjda je dovoljno prostrano za njenu beskrajnu maštu, snove i hrabrost. Zemlja, s druge strane, uopće ne zaslužuje takve "žene od krila", kakva je bila Amelia. Njihovo vrijeme tek dolazi i vinut će se visoko, u orbitu gdje ih ni jedna prizemnost više ne može dostići.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.