Kolumne

subota, 3. srpnja 2021.

Nova knjiga poezije u nakladi Mala zvona

vrijeme: 02.07.2021.


Naklada Mala zvona objavila je u svojoj biblioteci posvećenoj pjesništvu novu knjigu, 'Skica za junakinju', autorice Sanje Lovrenčić. Knjigu je uredila Dorta Jagić, a naslovnicu ilustrirala Tea Ivković.

Iz uredničke bilješke o zbirci:

Kao pjesnikinja dokazano vješte ruke, Sanja Lovrenčić skicira tajanstvenu Junakinju. Tko je ona? Nakon čitanja, na nama je da zaključimo. Ili da je ostavimo da se još dugo oblikuje u nama. Jer ova zbirka pjesama računa na suradnju onoga koji pomno gleda i sluša, znatiželjna čitatelja osjetljiva na jezik i njegov onkraj. Sanja Lovrenčić poziva nas na pustolovno pjesničko putovanje kroz pjesme-epizode jedne posve osobite, nikada dokraja iskazive ili pak oštro iscrtane protagonistice, a s čijim se veseljima, dvojbama, uvidima i rezignacijama s lakoćom suživljavamo.

Možemo reći da je pred nama na poetske dionice razlomljena duga feminilna poema o ujedno pojedinoj i nekoj općoj junakinji, u čijoj su slici sadržane sve. Kao su-maštatelji i su-putnici lirske protagonistice, hipnotičnim ritmom ovih stihova u prozi plutamo, inkubiramo doživljaj u tom sanjivom svijetu, od prve do zadnje pjesme uronjeni u dinamično, ali dosljedno koherentno pjesničko raspoloženje.

Poznato je da pjesnički svijet Sanje Lovrenčić emanira osobitu vrstu bajkovitosti, koja ne izvire samo iz karakterističnih motiva i specifičnog profila jezičnog materijala, već iz same aure pjesama. U ovoj se zbirci ta bajkovitost kroz subjekt junakinje na trenutke posustalo, rezignirano raspada pred granicama „objektivne stvarnosti”, da bi se opet iznova sastavila iz novih energija i idejnih sastavnica: ona mora „posezati sve dok ne uhvati / svoj lijepi kristalni bodež.”

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.