Kolumne

petak, 21. svibnja 2021.

Odabrani finalisti književne nagrade tportala za najbolji hrvatski roman


Romani Ivane Bodrožić, Zorana Ferića, Želimira Periša, Darka Šeparovića i Ivana Vidaka odabrani su među pet finalista 14. književne nagrade tportala, a tko će odnijeti titulu najboljeg hrvatskog romana i nagradu od 50 tisuća kuna znat će se u lipnju.

Takvu je odluku donio prosudbeni žiri, koji ove godine čine kroatistica Andrea Milanko, prevoditeljica i pjesnikinja Vanda Mikšić, redateljica Anica Tomić, pisac Robert Perišić te psiholog i tportalov kolumnist Boris Jokić.

Za književnu nagradu tportala, koja se dodjeljuje 14. put, prijavljeno je 49 naslova. U konkurenciju ulaze hrvatski romani izdani u prošloj kalendarskoj godini, a prijavljuju ih izdavači ili autori.

Žiri, koji od prošle godine djeluje u novom sastavu, izbor je prvo suzio na 11 polufinalnih, a u finale, prema njihovoj odluci, ulazi pet romana.

To su "Sinovi, kćeri" Ivane Bodrožić (Hermes naklada), "Putujuće kazalište" Zorana Ferića (V.B.Z.), "Mladenka kostonoga" Želimira Periša (OceanMore), "Pristanište" Darka Šeparovića (Fraktura) i "Radio Siga" Ivana Vidaka (Sandorf).

Ime pobjednice ili pobjednika 14. književne nagrade tportala za najbolji hrvatski roman bit će objavljeno u lipnju.

Tportalova književna nagrada za najbolji hrvatski roman od 2008. godine dodijeljena je trinaest puta. Jedina je domaća književna nagrada koja se dodjeljuje za roman pisan na hrvatskom jeziku i izdan kod nakladnika registriranog u Hrvatskoj te joj je, uz promociju autora i književnog stvaralaštva, cilj promocija izdavaštva. (Hina)Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.