Kolumne

petak, 21. svibnja 2021.

Arsenova, Cohenova i Dylanova poezija u Teatru Rugantino


vrijeme: 23.05.2021. 19 h
mjesto: Zagreb

U nedjelju, 23. svibnja, održat će se veliko finale poetsko-glazbenog ciklusa 'U traganju za izgubljenom poezijom'. Pjesme legendarnih i svima nam dragih pjesnika Arsena Dedića, Leonarda Cohena i Boba Dylana, prema izboru Ivice Prtenjače, čitat će Gordana Gadžić, Jelena Miholjević, Nataša Kopeč, Sreten Mokrović, Luka Dragić i Filip Vidović, a svirkom i pjevanjem će nam doživljaj večeri upotpuniti Maja Posavec, Ivan Kapec i Marko Lucijan Hraščanec.

Izbornik Ivica Prtenjača ovako nam je obrazložio odabir Arsena, Cohena i Dylana – zajedno:

“Osim što sam njihova imena zajedno vidio na jednom listu papira, jednom, u Haulikovoj, postoji još mnogo razloga zašto mislim da bi bilo lijepo čuti Arsenovu i Cohenovu poeziju zajedno. Naravno, uz trunčicu Dylanove poezije. Onaj papir popis je dobitnika najuglednije talijanske nagrade za kantautore, od ljudi s našeg jezika, tamo je bio samo Arsen, uz Brela, Endriga, Aznavoura, Okudžavu i Dylana.

Arsen i Cohen ispjevali su barem se meni čini sve dionice ljubavi i njezinog nedostatka, od zanosa, do ljubomore, od potrebe da se samuje udvoje do toga da se u svijetu koji se ruši jedino u tu ljubav i vjeruje. Uvijek blizu patosa, ali nikad preko te granice koja dijeli dobru poeziju od loše. Dva generacijski bliska čovjeka koji su u svojoj osnovi pjesnici, negdje sam naslutio, možda griješim, da su bili i u epistolarnoj komunikaciji. Arsen je stvarao u malenoj kulturi, brzo ju je nadvisio svojom stvaralačkom gromadom, a Cohen je u život krenuo kao mladi židovski student prava koji je na jednom tulumu čuo jednu Dylanovu ploču.

I ja mogu tako pjevati, zaključio je i pjevao je.

O tome kako njihova ostavština prolazi nakon što oni fizički više nisu s nama, ne treba suviše trošiti riječi, malena kultura posjeduje veliki zaborav, a svijet neprestance slavi poeziju Leonarda Cohena. Neka se barem ovdje susretnu po meni dvojica vrlo bliskih ljudi.”

Snimke svih pjesničkih večeri u sklopu Ciklusa moći će se pogledati na platformama Facebook i YouTube (Teatar Rugantino), a Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske Teatar Rugantino zahvaljuje što je financijski podržalo ciklus “U traganju za izgubljenom poezijom”.




Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.