Kolumne

petak, 21. svibnja 2021.

Miha Kovač: 'Čitam, da se pročitam'



U Godini čitanja, knjiga Mihe Kovača 'Čitam, da se pročitam' (Naklada Ljevak, 2021.) nezaobilazno je štivo o važnosti čitanja knjiga. Ima li čitanje knjiga još smisla u doba digitalnih medija? Zašto bismo se probijali kroz opsežne romane kad možemo pogledati seriju, pretražiti internet ili jednostavno provesti vrijeme na neki drugi način? Ova knjižica nudi deset razloga za čitanje koji dokazuju da čitanje knjiga ima brojne pozitivne učinke.

Čitanjem knjiga širimo i produbljujemo rječnik, izoštravamo sposobnost mišljenja na svim područjima, jačamo sposobnost razumijevanja i vježbamo empatiju. Sve su to temelji za razmišljanje vlastitom glavom, a na kraju krajeva, i za uspjeh i sreću.


„Ova će vam knjiga bez visokoparnog znanstvenog jezika nenametljivo ponuditi brojne razloge zbog kojih je pametno (i potrebno) čitati KNJIGE. Bio je krajnji čas da netko napiše takvu knjigu.“
- Gregor Pečan, predsjednik slovenske Udruge ravnateljica i ravnatelja

Prijevod potpisuje Anita Peti-Stantić.

Profesor, dugogodišnji urednik i stručnjak na području čitanja, povijesti knjiga i izdavaštva, Miha Kovač se u Čitam, da se pročitam odmaknuo od stručnog, akademskog pristupa temi te je na vrlo čitak, pristupačan i zabavan način spojio niz podataka, zanimljivosti i saznanja s kojima obrađuje kompleksnu temu o važnosti i smislu čitanja. Kovač voli istaknuti da je istovremeno ljubitelj i medija na zaslonu ali i knjiga, te naglašava kako je upravo u vremenu zaslona čitanje knjiga dobilo nove funkcije i prednosti.

Usprkos činjenici da smo zbog strojeva učinkovitiji i u intelektualnom radu, oni nam, piše Kovač „ne pomažu puno ako ne znamo misliti vlastitom glavom", a to "možemo steći samo čitanjem najrazličitijih knjiga kojima neprestano proširujemo i produbljujemo vokabular i brusimo sposobnost mišljenja. Budućnost će zato biti s knjigama ili je neće biti.“

O autoru:

Miha Kovač je profesor na Filozofskom fakultetu u Ljubljani. U posljednjih pet godina sudjelovao je u međunarodnoj COST mreži E-Read koja je bila posvećena istraživanju promjena u čitateljskim navikama i razumijevanju pročitanoga uzrokovanih tehnologijama sa zaslonom. U prvoj polovici profesionalnog života bio je urednik i glavni urednik u različitim izdavačkim kućama koje su objavljivale knjige i novine.

(Foto: Saša Kovačič)

Iz knjige:

10 razloga za čitanje knjiga u digitalno doba

1. Ako znaš dobro čitati, vidiš i čuješ više.
2. Ako čitaš, poznaješ više riječi, zato možeš razmišljati o više stvari.
3. Ako dulje tekstove čitaš s papira, bolje ih razumiješ nego ako ih čitaš sa zaslona.
4. Ako se služiš tehnologijama sa zaslonima i čitaš knjige, naučit ćeš misliti na dva različita načina.
5. Ako čitaš, lakše razumiješ druge ljude.
6. Djeca koja odrastaju u sredini u kojoj se čita, uspješnija su u životu.
7. Među čitateljima ima više zadovoljnih i kreativnih ljudi nego među onima koji ne čitaju.
8. Čitanje je napor, no može biti i užitak.
9. Čitanje na stranom jeziku je prozor u svijet s kojeg se vidi i kući.
10. Čitanjem knjiga učiš misliti vlastitom glavom.



Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.