Kolumne

utorak, 11. svibnja 2021.

Odabrana prva stipendistica za pjesničku rezidenciju 'Vesna Parun' na Zlarinu


vrijeme: 11.05.2021.

Pjesnikinja Andrijana Kos Lajtman odabrana je za desetodnevni boravak na otoku Zlarinu u sklopu rezidencije 'Vesna Parun' koja se ove godine organizira po prvi put.

Na natječaj koji je raspisala Kulturna udruga Fotopoetika iz Šibenika pristiglo je ukupno 29 prijava što je, kako ističu organizatori, veoma velik broj i izniman odaziv s obzirom na ograničenost uvjeta prijave –isključivo pjesnici i pjesnikinje, s minimalno jednom objavljenom zbirkom.

Članice žirija Nives Franić (dipl. knjižničarka i pjesnikinja), Snježana Klarić (novinarka i suorganizatorica rezidencije) i Živana Podrug (dipl. komparatistica i novinarka) istaknule su kako je odabir bio iznimno težak. Mnogi su prijavitelji imali izvanredno napisana motivacijska pisma s jasno razrađenim planom boravka na Zlarinu i ciljevima koje bi tamo nastojali postići. Osim odabrane kandidatkinje, na natječaju su pohvaljene i pjesnikinje Lara Mitrakovićiz Komiže s otoka Visa i Doris Pandžić iz Rijeke, koje su se našle u najužem krugu potencijalnih kandidata. Provoditeljice projekta, Maja i Snježana Klarić, istaknule su kako je Andrijana Kos Lajtman odabrana i stoga što ispunjava i općeniti, dugoročni cilj projekta udruge: „Andrijana daje velik doprinos očuvanju naslijeđa Vesne Parun koje bi grad Šibenik i otok Zlarin svakako trebali nastaviti poticati i promovirati nakon ove rezidencije. Svojim će projektom pomoći stvoriti trajnu vrijednost i osigurati dugoročnost ove inicijative, što je naš primarni cilj budući da smatramo da Šibensko-kninska županija može još puno toga učiniti za promoviranje i očuvanje naslijeđa i pouka naše najpoznatije pjesnikinje. Rad Andrijane Kos Lajtman, njezin film i zbirka, svakako bi mogao činiti dio proslave koju bismo htjeli prirediti iduće godine kad se obilježava 100. godišnjica rođenja Vesne Parun.“ Andrijanin javni nastup u Šibeniku, koji je obavezni dio rezidencije, Udruga će pokušati iskoristiti i kako bi joj pokušala pribaviti joj dodatnu podršku u tom hvalevrijednom projektu. Naime, tijekom rezidencije Andrijana će, kako je istaknula u prijavi, dopuniti svoj nedovršeni film o otocima Vesne Parun, o njezinoj polaznoj i završnoj točki – Zlarinu i Šolti – odnosno prikupljat će vizualni materijal i dovršiti poetski film radnoga naslova Od otoka do otoka (ili Između otoka) koji bi na poetski način pristupio dvama prostorima koji omeđuju autoričin život. Paralelno s time radit će i na vlastitom rukopisu inspiriranim Vesninim životom.

Izvor:Culturnet.hr


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.