Kolumne

četvrtak, 18. ožujka 2021.

Nove Bilosnićeve pjesme na temu tigra u Španjolskoj



Poznata španjolska novina i portal Salamanca AL DIÍA u broju od 18. ožujka 2021. godine na svojim stranicama posvećenim književnosti, donosi veliki prilog pod naslovom „Tigar šeta Sveučilištem u Salamanci“, objavljujući pjesme Tomislava Marijana Bilosnića u prijevodu dr. sc. Željke Lovrenčić. Prilog potpisuje stalni suradnik ovog izdanja uvaženi španjolsko-peruanski pjesnik Alfredo Pérez Alencart, profesor Sveučilišta u Salamanci. Alencart je inače i urednik i izdavač dviju Bilosnićevih zbirki „Tigar“ i „Afrika“ objavljenih na španjolskom u Salamanci. Kao i ovaj ciklus, zbirke je prevela hispanistica Željka Lovrenčić, dopisna članica Hispanoameričke književne akademije (Academia Hispanoamericana de Buenas Letras) sa sjedištem u Madridu.

Riječ je o šest pjesama, zapravo kraćih poema, napisanih za vrijeme Bilosnićeva boravka u Salamanci, koje su kasnije objavljene u zbirci „Havana blues“ nagrađenom prošle godine prestižnom Nagradom „Antun Branko Šimić“. To su pjesme „Iz rijeke Tormes dolazi tigar“, „Tigar pred pročeljem Sveučilišta u Salamanci“, „Tigar traži žabu na pročelju Sveučilišta“, „Tigar u vrtu Sveučilišta Salamanca“, „Slavni tigrovi Salamance“ i „Tigar na velikoj freski „nebo Salamance“.

Prilog u Salamanca AL DIÍA uz pjesme donosi i Bilosnićevu bibliografiju, a popraćen je i s više fotografija ovog autora tijekom njegova boravka u Salamanci.


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.