Kolumne

ponedjeljak, 14. prosinca 2020.

Kroz ključanicu | Maria Vermisoglou


Razgovor pripremila i vodila: Jelena Hrvoj

Moje ime je  Maria Vermisoglou. Internacionalna sam autorica Bestseller fantasy romana koja voli svoje likove postavljati u nemoguće situacije. Inspiraciju crpim iz knjiga, putovanja i plafona. Stoga, krivite plafon za moje knjige. 

Svoju sam spisateljsku karijeru započela knjigama o vješticama, nakon čega su se u tematiku uvukli mjenjoliki, Boginje, vile i ostala bića koja nižem u beskonačnu mrežu romana. Moja su djela također objavljena u mnogim antologijama. 

Najčešće me možete pronaći u Ateni gdje istražujem čari drevnoga svijeta. A ako želite saznati nešto više o mojim pričama, najbolje mjesto gdje možete započeti je: https://maraki2311.wixsite.com/creativequill 

Kako to da si svoje knjige odlučila objaviti online? Je li izdavačka kuća ikad bila opcija? 

Da si mi prije nekoliko godina rekla daću postati autor, zasigurno bi ti rekla da si sišla s uma. Odmalena sam voljela knjige i „gutala“ ih brzinom svjetlosti. Moglo bi se reći da su mi bile prijatelji. Svaki puta kad bi završila čitanje knjige neke odlične knjige, smišljala bi alternativni početak, kraj ili sve drugo što bi mi palo na pamet. No nikad ne bi to zapisivala. Sve do dana kad mi je na pamet pala ideja koja mi nije dala mira sve dok je nisam zapisala. Tako je sve započelo.


Pošto sam knjigu napisala na engleskom jeziku, istraživala sam izdavačke kuće, no sve su zahtijevale agenta, te sam zbog toga na kraju odustala. Bila sam novi autor, te sam slušala savjete autora koji su tvrdili da je samoizdavaštvo najbolji način. I dalje sam otvorena za ideju izdavača; možda čak i predam neki rad u budućnosti, no samoizdavaštvo je daleko zabavnije. Ovaj oblik izdavaštva dao mi je priliku da upoznam mnogo predivnih ljudi, od kojih neke nazivam i prijateljima.
 

Možeš li nam opisati kako je tvoj rad prihvaćen kod šire čitateljsko publike? Koliko samopromocija oduzima od tvog privatnog vremena? 

Ljudima se sviđaju moje priče i to me potiče da pišem i istražujem kompleksnije, te jedinstvene likove. Uvjerena sam da većina autora ne voli marketing, a ja nisam iznimka. Volim upoznavati nove ljude, ali istovremeno mi je neugodno promovirati knjige, jer na kraju krajeva to znači da promoviram sebe. Jedini način promocije koji uistinu volim je putem newslettera (biltena). Više sam fokusirana na pisanje, proučavanje i učenje, no na marketing. Ne govorim da promocija nije važna, no s obzirom na to da ne živim u Americi, ne mogu sudjelovati na nekim prestižnijim događajima kao što su sajmovi knjiga, tako da se moje opcije promocije svode na društvene mreže. Provodim i do nekoliko sati tjedno promovirajući svoje knjige. No, smatram da je najbolji oblik promocije putem čitatelja. 

Hrvatski čitatelji bi moglo ovo pitanje smatrati zanimljivim. Kakav je proces objavljivanja knjiga u Grčkoj? Je li teško pronaći izdavača? 

Za razliku od američkog sistema, grčki je proces objavljivanja poprilično jednostavan. Ljudi predaju rukopise izdavačima bez prethodnog predavanja rada agentu. Agent vam svakako može povećati šansu za objavom, no nema potrebe za njime ako to ne želite. Hoće li vaš rad biti prihvaćen pak ovisi o izdavaču. Poznajem ljude čiji su radovi prihvaćeni od strane izdavača, pa sam uvjerena da objava nije toliko teška. Ključno je da uskladite svoj žanr sa zahtjevima izdavača. 

Ti si jako produktivna autorica. Opiši nam kako izgleda tvoj proces pisanja. Koliko ti treba da napišeš knjigu? 

Jesi li sigurna da govoriš o meni. Haha. Istina je da sam do sada objavila mnogo knjiga, no još uvijek učim i daleko sam od onog nezamislivog cilja – objave jedne knjige na mjesečnoj bazi.

Svaka knjiga je drugačija pa ne mogu biti precizna. Pošto sam „pantser“ (naziv dodijeljen autorima koji ne planiraju ništa unaprijed), puštam svoje likove da progovaraju kroz mene. Naravno, mnogo vremena provedem istražujući kako bi priča bila realnija. To se posebno odnosi na mjesta koja nisam posjetila, pa provodim vrijeme komunicirajući s ljudima koji su posjetili spomenuta mjesta i gledam mnogo putopisnih videa. Još jedan dio mog istraživanja svodi se na imena. Jako volim značenja imena, tako da se imena mojih likova podudaraju s njihovim karakterima i mjestima rođenja. Prva, gruba verzija teksta je upoznavanje priče i stoga sam u prvom procesu nakon završetka samo čitatelj. Nakon toga dolazi poliranje detalja, dodavanje opisa, izbacivanje nepotrebnih riječi. Kada rukopis pročitam dovoljno puta da budem uvjerena kako nisam ništa izostavila, šaljem ga dalje beta čitateljima kako bi čula njihovo mišljenje. Posljednji korak je urednica koja dodatno pročišćuje tekst i uljepšava ga.

Proces s kratkim pričama je pak nešto brži, iako moje priče često na kraju budu duže no što sam prvobitno očekivala. 

Imaš li kakav savjet za sve koji planiraju samoobjavu svojih romana na engleskom? 

Istražujte, istražujte, istražujte. Ne mogu to dovoljno puta ponoviti. Ne objavljujte knjigu na slijepo. Istražite sve načine na koje se to radi, pitajte za pomoć i slušajte savjete iskusnijih. Obavezno naručite profesionalnu naslovnicu jer vani se naslovnica smatra ogledalom autora. Amaterski napravljena naslovnica neće privući čitatelje. Mnogi smatraju da je to nepotrebno, ali: uzmite urednika. Bez obzira radi li se o materinjem jeziku ili stranom jeziku, uzmite urednika. Urednici se ne bave samo gramatikom. Oni vam popravljaju priču i mogu vam ukazati na ideje o kojima vi niste razmišljali. Moj posljednji savjet je da budete svoji, radite marljivo i sve će se na kraju isplatiti. 

Koliko je uistinu velika konkurencija vani i koliko je teško doći do izražaja? 

Zamislite da se svakog dana objavljuje tisuće knjiga. Prema tome, teško je uspjeti na tržištu. No, moje je mišljenje da se nitko ne nadmeće pošto čitatelj može voljeti više knjiga od jednom. Znam da bi bez svojih kolega pisaca bila izgubljena i stoga ih nikako ne gledam kao konkurenciju, već kao prijatelje i one koji me podržavaju. Na kraju krajeva, ja ću svoje priče napisati najbolje što mogu kako bi ih dovela do svojih dragih čitatelja. 

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.