Kolumne

četvrtak, 2. srpnja 2020.

Svjetska premijera glazbene slikovnice Dana Browna Divlja simfonija na jesen u Zagrebu


Dan Brown, autor Da Vincijeva koda i najuspješniji pisac s liste bestselera New York Timesa svom je jedinstvenom umjetničkom životopisu dodao još jedno postignuće kao skladatelj orkestralne glazbe za Divlju simfoniju, svoju novu dječju slikovnicu koja će u originalnom izdanju biti objavljena 1. rujna 2020. u ediciji Rodale Kids izdavačke kuće Random House Children’s Books, a na hrvatskom jeziku u izdanju V.B.Z.-a, hrvatskog izdavača Dana Browna. Koncerti su zakazani u više od dvadeset zemalja širom svijeta, a svjetska praizvedba bit će održana u Zagrebu, gdje je nastala snimka Divlje simfonije. Za mjesto održavanja američke premijere svoje nove simfonijske suite Brown je odabrao Music Hall u Portshmouthu. Koncert u Zagrebu bit će održan 10. listopada 2020. u dvorani Vatroslava Lisinskog uz sudjelovanje orkestra Zagrebačke filharmonije.

„Činilo se više nego prikladnim predstaviti Danovo djelo upravo tamo gdje je ovjekovječeno i na studijskoj snimci“, rekao je Bob Lord, glazbeni producent projekta i generalni direktor tvrtke PARMA Recordings kojoj je bila povjerena produkcija svih glazbenih elemenata ovog jedinstvenog multimedijskog pothvata. Skladbu je pod ravnanjem maestra Mirana Vaupotića, koji će dirigirati i na svjetskoj praizvedbi u Lisinskom, snimio Zagrebački festivalski orkestar u dvorani i studiju „Blagoje Bersa“ Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu.

Simfonijski orkestar Portsmoutha odsvirat će Brownov klasično-glazbeni prvijenac 15. studenog 2020. Zarada od prodaje ulaznica namijenjena je koncertnoj dvorani i orkestru te neprofitnim umjetničkim organizacijama Portsmoutha, rodnoga grada Dana Browna.

„Music Hall je na sličan način već bio poslužio kao dvorana za premijere filmova Anđeli i demoni i Inferno pa sam pomislio da bi bilo lijepo i američku praizvedbu ovog novog glazbenog projekta organizirati s dobrotvornom svrhom za moju lokalnu zajednicu“, rekao je autor.

Dan Brown čitav se život bavi glazbom i skladanjem. Još u ranoj dobi nadahnule su ga klasične skladbe kao što su Peća i vuk i Karneval životinja, a glazbu oduvijek smatra samim središtem svog umjetničkog života.
„Odrastao sam s klasičnom glazbom“, kaže Brown.
„Moji su roditelji oboje bili glazbenici koji su odlučili da se u našem domu neće gledati televizija, pa sam ja umjesto toga svirao klavir, pjevao u zborovima i odlazio na koncerte. Glazba je meni kao dječaku predstavljala tajno utočište i pomogla je potaknuti moju maštu i kreativnost."

Divlja simfonija, Brownovo prvo djelo za orkestar, sadrži dvadeset i jedan glazbeni portret koji crpi inspiraciju u životinjskom kraljevstvu. Od radosnog ritma „Skakutavih klokana“ i tajnovite melodije „Čudesnog kita“ ili harmonija „Briljantnog šišmiša“ od kojih se ježi koža, Divlja simfonija je zaista, baš kako joj naslov kaže, jedna vrlo divlja simfonija.

„Nadam se da će moja Divlja simfonija priuštiti zabavu i novu priliku obiteljima, roditeljima, djeci i ljudima svih dobnih skupina da se ponovo povežu s čarobnim iskustvom klasične glazbe u koncertnim dvoranama ili u svojim domovima”, kaže Brown. I dodaje: „Vjerujem da će publici biti jednako zabavno slušati ovu glazbu kao što je meni bilo skladati je.“


Dodatne informacije o ostalim koncertima bit će objavljene sljedećih tjedana. Oba spomenuta događaja na oba mjesta (Zagreb i Porthsmouth) bit će održana uz puno uvažavanje i primjenu svih zdravstvenih i sigurnosnih preporuka.

Na internetskoj adresi www.wildsymphony.com možete naći više informacija te zaviriti iza kulisa projekta.


Naslove Dana Browna pronađite na ovome linku.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.