četvrtak, 2. srpnja 2020.

Svjetski klasik 'Rebecca' objavljen na hrvatskom


vrijeme: 02.07.2020.

Svjetski klasik 'Rebecca', gotički roman Daphne du Maurier iz 1938., po kojemu je Alfred Hitchcock snimio slavni psihološki triler s Laurencem Olivierom i Joan Fontaine u glavnim ulogama, objavljen je na hrvatskom u izdanju Mozaika knjiga.

Daphne du Maurier rođena je u Londonu, kao kći poznatoga glumca i menadžera sir Geralda du Mauriera i unuka Georgea du Mauriera, pisca i umjetnika. Kao strastvena čitateljica, odmalena je bila očarana imaginarnim svjetovima te si je čak stvorila muški alter ego. Nakon obrazovanja kod kuće i u Parizu, 1928. počela je pisati kratke priče, drame, biografije i članke, a njezin prvi roman "Duh ljubavi" objavljen je 1931. godine.

Uslijedila je biografija o njezinu ocu i još tri romana, ali probila se i proslavila tek romanom "Rebecca". Filmovi nastali prema njezinim romanima kasnije su nagrađivani, a 1969. je odlikovana naslovom dame.

S nekoliko milijuna prodanih primjeraka diljem svijeta, "Rebecca" je postala nezaobilazni svjetski klasik, te se nalazi na popisima najomiljenijih knjiga mnogih čitatelja, a 2000. godine nominiran je za nagradu Anthony Award za najbolje djelo napisano u prošlom stoljeću.

Na renomiranoj stranici Goodreads, koju prate milijuni čitatelja, "Rebecca" je od gotovo pola milijuna korisnika dobila visoku ocjenu (4,27 od maksimalnih 5).

Od brojnih ekranizacija, najviše pažnje, ali i nagrada privukla je ona redatelja Alfreda Hitchcocka, koja je 1940. godine osvojila dvije prestižne nagrade Oscar u kategorijama za najbolji film i najbolju fotografiju.

"Ni jedan drugi suvremeni pisac nije se tako uspješno odupro svrstavanju. Zadovoljavala je sve upitne kriterije popularne književnosti, ali zadovoljavala je i stroga mjerila 'prave književnosti', nešto što uspijeva tek nekolicini pisaca", poručuju iz Mozaika knjiga.

Roman je s engleskoga prevela Svetlana Grubić Samaržija.

Tijekom boravka u južnoj Francuskoj, sramežljiva junakinja "Rebecce" zaljubi se u Maxima de Wintera, bogatog, zgodnog udovca. Ali kad stignu u Manderley, njegovu palaču u Cornwallu, Max postane drukčiji i njegova mladenka počne se bojati. Bez prijatelja, u kući na osami, shvaća da gotovo i ne poznaje muškarca za kojega se udala, a u svakom kutu svake prostorije obitava duh njegove prekrasne prve žene, Rebecce. (Hina)


Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.