Kolumne

srijeda, 6. svibnja 2020.

12 rukopisa u polufinalu V.B.Z. nagrade za najbolji neobjavljeni roman 2020. godineŽiri u sastavu Zoran Ferić (predsjednik žirija), Vanja Kulaš, Jagna Pogačnik, Drago Glamuzina i Mile Stojić izabrao je 12 polufinalista ovogodišnje nagrade:
 1. šifra: AEROX23; roman: AEROX23
 2. šifra: BOLNICA22-25; roman: Pisma iz Vinogradske
 3. šifra: Dado Vorago; roman: Zagorski Dubrovnik
 4. šifra: Facel Vega; roman: Albert
 5. šifra: Jopa Takpa; roman: Crveni celofan
 6. šifra: LORA; roman: Da volim
 7. šifra: ORSULA; roman: Ostalo je šutnja
 8. šifra: pierrette lunaire; roman: Dobra devojka
 9. šifra: PUNK JE MRTAV; roman: GHOSTarbajterS
 10. šifra: REBEKADV; roman: Vraćanja
 11. šifra: umiljato janje; roman: Pavelova prva ljubav
 12. šifra: Žuti žutuju crveni putuju; roman: Sampas
Do 10. veljače 2020., do kada je bio otvoren natječaj, zaprimljena su 82 rukopisa pod šifrom, koji konkuriraju za nagradu koju izdavačka kuća V.B.Z. dodjeljuje već šesnaesti put.
Nagrada je utemeljena kao poticaj književnom stvaralaštvu, nakladničkoj djelatnosti i promociji kvalitetnih književnih sadržaja. Rukopisi se šalju pod šifrom kako bi se otvorio prostor i mladim i neafirmiranim piscima, čija su djela, na taj način, u istovjetnoj poziciji kao i ona već afirmiranih autora.

Osim novčane nagrade od sto tisuća kuna, autoru pripada i pravo na objavu književnog djela te mogućnost da se roman distribuira u širokoj knjižarskoj mreži i ponovi uspjeh dosadašnjih dobitnika.

Nagradu V.B.Z.-a za najbolji neobjavljeni roman godine od 2002. do 2019. godine dobili su „Živi i mrtvi“ Josipa Mlakića, „Wonderland“ Marinka Koščeca, „Escajg za teletinu“ Jelene Marković, „Koljivo“ Davora Špišića, „Kad je bio juli“ Nure Bazdulj Hubijar, „Pravi se da ovo nisi vidio“ Hrvoja Šalkovića, „Nula nemo“ Svjetlane Gjoni, „Beograd za pokojnike“ Predraga Crnkovića, „Proljeće u Karolinentalu“ Dragana Pavelića, „Vođa“ Aleksandra Novakovića, „Naročito ljeti“ Ankice Tomić, „Brdo“ Ivice Prtenjače, „Susjed“ Marine Vujčić, „Knjiga žalbe“ Ivice Ivaniševića, „Specijalna potreba“ Lade Vukić, „Divljakuša“ Marine Šur Puhlovski te „Katarina, Velika i Mala“ Olje Knežević.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.