Kolumne

petak, 6. prosinca 2019.

V.B.Z. | Promocija romana "MEHO" Almina Kaplana


Izdavačka kuća V.B.Z. s ponosom Vas poziva na predstavljanje romana

MEHO
ALMIN KAPLAN

u utorak 10.12. u 19:30 sati u baru BOTANIČAR.
Roman će predstaviti: Zoran Ferić, Ivica Đikić, Drago Glamuzina i Almin Kaplan.

Veselimo se Vašem dolasku.

Kaplanov roman Meho istinska je književna umjetnost. to se najprije prepoznaje po moći kaplanova teksta da — lijep i tačan u istoj mjeri — kazuje više od onoga što u tekstu piše.

Materijalni svijet romana, s Mehom kao glavnim likom, svijet je poslijeratne svakodnevnice muslimanskih povratnika na Dubravskoj visoravni između Stoca i Čapljine. Tu iz pozadine, naravno, djeluju i sjećanja na rat i progonstvo. Meho uzgaja breskve i paprike, sam ih vozi u Čapljinu i prodaje, tako hrani obitelj. Biva uvučen i u društvene rituale, u vjersko-politički život — sa svim milim i nemilim čudima domaće tranzicije u malome selu na hercegovačkoj visoravni. Ne osjećajući ništa od toga istinski svojim, sve će to Meho iskusiti, istrpjeti, lojalno i šutke, samo mnogo i nemirno pušeći. Njegovi trenuci miline prizori su snježne Kanade s vukovima na TV kanalu Animal Planet. („Znao je Meho, negdje duboko u sebi, da nije čovjek za ovoga svijeta. I da je Kanada njegov komad dženneta.“)

Na kraju Mehina hoda po mukama u njemu se učvršćuje spasonosna misao, poput izbavljenja: „breskva i paprika ne mogu čekati“; u skladu s tim on će se povući iz svega, i zna: „kad ga ponovo prestanu primjećivati“, sve će biti dobro.
Ivan Lovrenović

O autoru:

Almin Kaplan (1985.) bosanskohercegovački je pjesnik i prozaist. Dosad je objavio više knjiga poezije i dva romana. Dobitnik je nekoliko književnih nagrada među kojima su i Mak Dizdar, nagrada Ratkovićevih večeri poezije kao i nagrada Zija Dizdarević. Živi na Rivinama kod Stoca.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.