petak, 6. prosinca 2019.

V.B.Z. | Ivica Prtenjača: Plivač


Promocija knjige Ivica Prtenjača
PLIVAČ

u srijedu 11. 12. u 19 sati
Knjižnica Bogdana Ogrizovića, Zagreb
Sudjeluju: Karolina Lisak Vidović, Bruno Gamulin, Nikša Butijer,
Drago Glamuzina i Ivica Prtenjača

Veselimo se Vašem dolasku!

Novi roman Ivice Prtenjače smješten je u rano ljeto 1991., kad je već svima jasno da će uskoro početi rat. Njegov junak odlazi iz Zagreba na jedan neimenovani otok jer misli da će tamo lakše preživjeti ono što se sprema. Uskoro biva mobiliziran, evidentiraju ga i pošalju kući gdje čeka konačni poziv za odlazak na ratište. U tim trenucima započinje duboka, istinska drama jednog mladića, istovremeno ga preplavljuje strah za život i novopronađena ljubav.

Slike smrti sustižu slike ljubavi, izmjenjuju se košmarni snovi i vrlo precizno organizirana java; naš junak skriva se plivajući do obližnjeg otočića, spušta glavu u plavetnilo i oštro zamahuje rukama dok bježi od svoje sudbine. Na osvijetljenoj pozornici jedne mladosti prepliću se životne putanje vojnika i civila, otočana i ljudi iz grada, studentice dizajna iz Stockholma, partizanskog siročeta koje ovaj put spašava vlastitog sina i jednog po svemu neobičnog, tihog mladog čovjeka koji ne želi biti hrana za rat.

Prtenjača je napisao snažan i hrabar antiratni roman kakav ne postoji u suvremenoj hrvatskoj književnosti. U njemu na iznimno uspješan način rekreira nešto od atmosfere Marinkovićeva Kiklopa, ali i pokazuje, kao nitko do sada, kako se pjesničkim izražajnim sredstvima može sagraditi i iznimno kompleksan roman.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.