Kolumne

ponedjeljak, 23. prosinca 2019.

Svečana promocija slikovnice „Marija mlekarica”


19.12 s početkom u 16:30 sati u Osnovoj školi Čavle održana je svečana promocija slikovnice „Marija mlekarica“ mlade riječke autorice Tatjane Udović, izdane u suradnji PIK-a Rijeka (branda Tonka) i Udruge za kulturu “Ča?“. Slikovnica, pisana na čakavštini, dočarava nekadašnji način težačkog življenja na području Kvarnera, a posebno je zanimljiva jer je temeljena na stvarnoj priči i anegdotama mlekarice Marije Marčelje, tete autorice Tatjane Udović, i ilustrirana od same mlekarice Marice Afrić u njenoj 90. godini života.


Program je vodila novinarka i glavna urednica portala Stilueta Marija Mažar te je uvodne riječi prepustila Tanji Stanković, ravnateljici O.Š. Čavle, i Mirni Međimorec, podpredsjednici Udruge za kulturu “Ča?“, koje su pohvalile ovu suradnju i inicijativu koja valorizira našu lokalnu kulturnu i jezičnu baštinu te specifičnu tradiciju i autohtonost naših krajeva.

Izabel Denona, iz marketinga PIK-a Rijeka, izjavila je: “Hvala svim tim vrijednim i snažnim ženama i djevojkama koje su svakodnevno ustajale u zoru, po svim uvjetima, kako bi prehranile svoje obitelji, ali i cijelu Rijeku i okolicu, i tako su pisale povijest našega kraja. Povijest koju kroz naše Tonka mliječne proizvode ponosno čuvamo i prenašamo novim generacija, ali i van naše regije, nacionalno te internacionalno.
Autorica Tatjana Udović predstavila je svoj rad i nastanak slikovnice: “Bila mi je čast podijeliti priču o mlekarican sa osnovnoškolcima jer cilj mi i je sačuvati sjećanja na naše none i pranone - mlekarice. Mlekarice su dio kulture našega kraja i moramo ih se uvijek sjećati.“ Va spomen na se naše mlekarice ke su teško živele, delale i skrbele kako bi svoje familije prehranile. Velo njin HVALA! - napisala je na kraju slikovnice.
Program su pritom obogatila učenici iz O.Š. Čavle vrlo zanimljivim I razrađenim scensko-glazbenim projektom o mlekaricama, točnije autorskom skladbom o mlikaricama, igrokazom, kazalištem sjena i modnom revijom “Moderne mlekarice” uz koreografiju, dok je pred kraj programa prikazan isječak dokumentarca „Mlekarice“ same autorice.

Slikovnica je pretprošlog tjedna pretpremijerno bila predstavljena u četiri vrtića na području Grobinštine i Kastavštine gdje je autorica dječici čitala slikovnicu zajedno sa Tonka božićnom vilom, koja ih je pak nagradila Tonka jogurtima.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.