Kolumne

srijeda, 18. prosinca 2019.

Hoćemo li Tajkunovu kći gledati u mini-seriji?


Roman Tajkunova kći omogućio nam je da ortački kapitalizam sagledamo iz nove perspektive te da bolje shvatimo tranziciju i društvene fenomene koji su je pratili. Dragana Radusinović Tafra bavi se poslovnim novinarstvom i dobro poznaje zakulisne igre na poslovnoj sceni, a u svom romanu pokazala je kako dobro poznaje i psihologiju te ljudske slabosti, ali i snage. Tako sveobuhvatan i slojevit roman znak je sazrijevanja i literarne scene i publike, a zbog opisa jednog neponovljivog društvenog razdoblja te uvjerljivih likova i humora, Tajkunova kći savršen je predložak za mini-seriju - složili su se Saša Drinić i Mladenka Šarić na adventskom predstavljanju romana Dragane Radusinović Tafra u knjižnici Bogdana Ogrizovića.

Nepuna tri mjeseca nakon izlaska, knjiga je izazvala pozornost medija na kakvu rijetko nailaze romani  domaćih autora. Od prve promocije u knjižari Hoću knjigu Megastore, o romanu Dragane Radusinović Tafra, pisali su i govorili novinari Hana Konsa, Helena Puljiz, Denis Derk, Igor Stažić, Vlado Mandić, Lenka Gospodnetić i mlada Andrea Topić.

Kako je rekao Saša Drinić, za roman Tajkunova kći posebno je pohvalno što ga čita Z-generacija, koja ne poseže ni za manje opsežnim knjigama ako nisu zanimljive. Tajkunova kći je zanimljiv roman koji drži čitateljevu pažnju od početka do kraja. Svaki lik u romanu ima svoju priču i o svakome od njih mogao bi se napisati novi roman, a ortački kapitalizam zahvalna je tema, stoga, osim mini-serije, s nestrpljenjem očekujem i nove romane Dragane R. Tafra.

Mladenka Šarić primijetila je kako romanom dominira lik majke koji povlači konce u pozadini i zapravo upravlja sudbinom obitelji, a tajna koju nosi pokazuje njezinu snagu i požrtvovnost. Slika je to i česte situacije da žena u patrijarhalnom društvu ne živi svoje prave emocije.

Dragana R. Tafra složila se da je ortački kapitalizam neiscrpna tema i da inspiracije za nove romane ne nedostaje. Kako je roman Tajkunova kći tek izašao, prerano je za najavu novih projekata, ali pisac uvijek nešto piše, zagonetno je napomenula Dragana R., Tafra, zahvaljujući publici i sugovornicima na povjerenju.

Adventsko predstavljanje u knjižnici Bogdan Ogrizović uveličala je raškosna žuta torta s naslovnicom roman.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.