Kolumne

utorak, 3. prosinca 2019.

25. Sa(n)jam knjige u Istri


vrijeme: 05.12.2019. - 15.12.2019.
mjesto: Pula

25. Sa(n)jam knjige u Istri svoje obljetničko izdanje otvara 5. prosinca 2019. u 12 sati u Domu hrvatskih branitelja u Puli. Gotovo tristo domaćih i inozemnih gostiju, koje predvodi nobelovac Orhan Pamuk, sudjelovat će u više od sto programa među gotovo četrdeset tona knjiga i više od dvjesto pedeset nakladnika. Festival će trajati do nedjelje, 15. prosinca.

Ove godine čast otvorenja Sajma pripast će književniku Draganu Velikiću. Sajam je već najavio kako svoje 25. izdanje, temom Gradovi u tijeku posebno posvećuje svom gradu. Dragan Velikić, od pulskog gimnazijalca postaje značajan europski pisac, višestruko nagrađen za svoja djela regionalnim i europskim nagradama. Jednom takvom – srednjoeuropskom nagradom Vilenica za izuzetan doprinos književnost, nagrađen je  ove godine. Velikić je pisac više gradova, ali na početku njegovog obimnog i nagrađivanog djela bila je – Pula, kojoj se nerijetko u svom pisanju vraća. Svoji prvi, kultni roman Via Pula i recentni roman Adresa u hrvatskim izdanjima naklade MeandarMedia, Dragan Velikić predstavit će isti dan u 19 sati u Crvenom salonu, na glavnoj sajamskoj pozornici. 

Program svečanog otvorenja prema scenariju pisca i dramaturga, Gorana Ferčeca režira dugogodišnji suradnik Sajma, Matija Ferlin. Program će voditi glumac Livio Badurina, dok će u središnjem dijelu nastupiti pulska jazz glazbenica, skladateljica i kantautorica Tamara Obrovac uz glazbenika Uroša Rakoveca. Za poseban ugođaj pri prvoj šetnji kroz Sajam pobrinut će se glazbeni kolektiv Akademski harmonikaški orkestar Muzičke akademije u Puli kojeg, pod vodstvom dirigenta i glazbenog pedagoga Denisa Modrušana, čine studenti Odsjeka klasične harmonike Muzičke akademije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Tamara Obrovac ove godine je sa Sajmom ostvarila i posebnu suradnju. U izdanju Sa(n)jam knjige u Istri objavljena je knjiga Obrovac, Ivan i Tamara, koncipirana kao svojevrstan likovno-poetski dijalog slikara Ivana Obrovca i njegove kćeri, glazbenice Tamare. Knjigu je uredila kustosica i povjesničarka umjetnosti Leonida Kovač, a likovno ju je oblikovao Mauricio Ferlin, dizajner i art direktor Sajma. Izdanje je hommage Ivanu Obrovcu, a prati i simultanu memorijalnu izložbu. Knjiga će se premijerno predstaviti na dan otvorenja Sajma u 18 sati, dok će se izložba Ivan Obrovac: Pantoskopije uz glazbeno-vizualnu izvedbu Obrovac2 Tamara Obrovac Transhistria quarteta i video-projekciju Matije Debeljuha inspiriranu umjetničkim radovima Ivana Obrovca održati u 21 sat u Muzeju suvremene umjetnosti Istre / Museo d'arte contemporanea dell'Istria.

Navedenom izložbom zaključit će se program prvog sajamskog dana, dok će ga u 17 sati otvoriti pulski autori: fotograf Igor Zirojević, povjesničar Miroslav Bertoša i povjesničarka umjetnosti Paola Orlić s posljednjim dijelom trilogije Pula – Grad Interval III: Pregaoci. Izložbu fotografija cjelokupne trilogije Sajam je otvorio u Muzejsko-galerijskom prostoru Sv. Srca i ondje će se moći pogledati do kraja Sajma.

Sajam se ove godine ističe i po rekordnom broju izložbi. Uz navedene, izložba Gradovi u tijeku, autorskog tima Mauricija Ferlina, Leonide Kovač, Maje Kolar i Tine Ivezić u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre, također, će se moći pogledati zaključno sa zadnjim danom Sajma. U suradnji sa Zbirkom umjetnina Grada Pule otvorit će se u Gradskoj galeriji Pula izložba slovenskog fotografa Jože Suhadolnika Jutra u Rusiji, koja će ujedno naznačiti i početak novog sajamskog programa Slavenski đardin nastalog u suradnji s Forumom slavenskih kultura. S Galerijom Makina priprema se izložba Ilustrirana povijest izdaje: KUD Idijoti na omotima albuma – koji su sakupljeni i obrađeni na jednom mjestu prvi put u galerijskom kontekstu kao artefakti epohe. U sajamskom prostoru bit će postavljen i memorijalni kutak, ormar sjećanja na Dušana Karpatskog (1935–2017), najznačajnijeg suradnika Sajma koji je u Pulu kroz Sajam unio srednjoeuropski duh. Priprema se na Sajmu i Pop-up izložba iznenađenja.

Knjižara Sajma ove se godine oblikuje na poseban način i uz novu opremu. Posjetitelje očekuju velike novosti u izložbenom dijelu, a knjižarski postav Vlatke Balinčić i dizajnerska rješenja Mauricija Ferlina, olakšat će posjetiteljima biranje knjiga prema područjima interesa. Knjige će biti dostupne po značajnim popustima, a za obljetničko izdanje svi izdavači uz čestitku Sajmu za 25 godina suradnje poklanjaju posjetiteljima dodatne popuste u sklopu posebne akcije "25 naslova za 25 godina Sajma".

Kroz programe nas ove godine vodi tim moderatora: Aljoša Pužar, Andrea Matošević, Paola Orlić, Emir Imamović Pirke, Kruno Lokotar, Nevena Trgovčić, Vladimir Šagadin, Gordana Trajković i Sedina Cerovac. Sajam je posebno ponosan na svoje najmlađe posjetitelje i jutarnje programe koje za njih oblikuje Slavica Ćurković kroz Librić na Sajmu. Oni su i ove godine pripremani uz recentna izdanja za djecu hrvatskih nakladnika. Tradicionalnim programima za učenike Hop-lektiri i Pop-lektiri, pridružuje se i novi program PULikulArna reforma kojim će se u pet debatnih sesija o opusima za koje se čini da nisu potrošili rezon ni privlačnost pokušati skrenuti pažnja na književne klasike. U prvoj PULikulArnoj reformi bit će riječ o Čehovu, Kišu, Krleži, Shakespearu i Márquezu.

Na službenoj Facebook stranici Sajma bit će organiziran i svakodnevni live streaming programa Doručak s autorom i nekolicine izabranih promocija, a dio programa moći će se pratiti i preko valova gradskog Radija Rojc.

Ovogodišnji sajamski katalog uredili su Vlaho Bogišić i Sanja Jovičić, dok su ga likovno oblikovali, kao i sve promotivne materijale, autori ovogodišnjeg vizualnog identiteta: Mauricio Ferlin, art direktor Sajam i dizajnerice Tina Ivezić i Maja Kolar kolektiva Oaza.

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.