Kolumne

nedjelja, 28. travnja 2019.

Travanjsko zagrijavanje | Babić, Herenda i Mihovilović zarazili publiku spisateljskim entuzijazmom


Fotografija: Sandra PocrnićMlakar | Roman Simić i Dinko Mihovilović


Piše: Sandra Pocrnić Mlakar

Navikla sam predavati studentima, ali ovo je moj prvi nastup na kojem čitam poeziju, rekla je Vanda Babić predstavljajući se pred publikom u knjižnici Bogdan Ogrizović na prvom ovogodišnjem Razotkrivanju Zagrijavanjem u zagrebačkoj knjižnici Bogdan Ogrizović. Vanda Babić profesorica je na Filozofskom fakultetu u Zadru, a u svojoj zbirci „Crta na dlanu“ objavila je pjesme nastale od početka devedesetih do danas. Na molbu voditelja Zagrijavanja Romana Simića, Vanda Babić pročitala je i prozni odlomak iz romana u pripremi. Kao i u pjesmama, i u romanu dominira motiv pripadnosti i vezanosti za povijesno naslijeđe Mediterana.

Dok Vanda Babić istražuje osjećaje vezanosti i pripadanja, Frane Herenda bavi se granicom između individualnog i javnog i osjećajem nepripadanja. Frane Herenda je farmaceut koji se na Zagrijavanju predstavio svojim romanom „Soba 909“, u kojem je, kako je rekao, istraživao ljubav i osjećaje koji nisu određeni društvenim ulogama i statusom. „Soba 909“ prikazuje otuđenost korporacije kojoj je suprotstavljena bliskost koju dvoje glavnih junaka razvija u susretima u sobi 909. Kako kaže Herenda, roman je inspiriran njegovim korporativnim iskustvom jer i sam je, poput svog glavnog lika, imao trideset kravata i deset odijela i radio u velikoj korporaciji, uz osjećaj da tu ne pripada. „Soba 909“ drugi je Herendin roman – prvi je bio povijesni roman također s brojem u naslovu ,"1202." o križarskoj opsadi Zadra.

Sličnost s Herendinim romanom Roman Simić zapazio je u romanu Dinka Mihovilovića „Krletka od mora“ u kojem je također opisan otuđeni korporativni svijet kojeg glavni lik demonstrativno napušta. Dinko Mihovilović, free-lance programer, objavio je jesenas roman „Krletka od mora“ i privukao pažnju svjih vršnjaka – tridesetogodišnjaka koji ostvaruju karijeru, ali ne prestaju tragati za životnom svrhom. Kako je rekao Mihovilović, korporativni svijet na početku romana trebao mu je kako bi pokazao revolt glavnog lika na pragu tridesetih godina. Kreće na prekooceansko putovanje kako bi istražio zašto ni s jednom osobom nije ostvario emotivni odnos. Otkako je završio “Krletku od mora“ Mihovilović je započeo pisati novi roman, a zatim ga je nova ideja potaknula da ga ostavi i krene pisati treći, u kojem je glavni lik žena, a pisan je u prvom licu. Dinko Mihovilović na Zagrijavanje je ponio odlomke iz tog najnovijeg, upravo završenog romana sa ženskim glavnim likom, kojemu nedostaje još samo naslov. Kako kaže Mihovilović, svog spisateljskog dara svjestan je još od školskih dana. Pisati je počeo kada je u poslu postigao sigurnost i kada nije više trebao puno učiti da bi napredovao, a otkako piše zadovoljniji je sobom.

Razotkrivanje Zagrijavanjem književno je događanje na koje Roman Simić poziva autore različitih godišta, poetika, žanrova i biografija, kako bi u opuštenom razgovoru i kratkim čitanjem predstavili sebe i svoje djelo. U travanjskom Razotkrivanju Zagrijavanjem, Babić, Herenda i Mihovilović oduševili su publiku svojim spisateljskim entuzijazmom i ozbiljnim shvaćanjem pisanja te temama koje obrađuju.


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.