Kolumne

ponedjeljak, 11. ožujka 2019.

Objavljeni dobitnici Nagrade za dramsko djelo 'Marin Držić' za 2018. godinu


vrijeme: 11.03.2019.

Na konferenciji za medije koja je u ponedjeljak, 11. ožujka, održana u Ministarstvu kulture pomoćnica ministrice dr. sc. Iva Hraste Sočo je u ime ministrice kulture objavila imena dobitnika Nagrade za dramsko djelo 'Marin Držić' za 2018. godinu. 

Prvu nagradu osvojio je Predrag Raos za dramski tekst 'Raj pa kraj'. Drugu nagradu ravnopravno dijele Sanja Porobija za dramski tekst 'Bez traga (par riječi predgovora)' i Dorotea Šušak za dramski tekst 'Kako smo preživjeli Dies Irae', dok treću nagradu ravnopravno dijele Beatrica Kurbel za dramski tekst 'Park' i Ivana Vuković za dramski tekst '55 kvadrata'.
 
Pomoćnica ministrice dr. sc. Iva Hraste Sočo istaknula je kako se Nagrada za dramsko djelo „Marin Držić“ dodjeljuje od 1991. godine u svrhu poticanja hrvatskog dramskog i kazališnog stvaralaštva. Tijekom dugogodišnje dodjele Nagrade povećana je vidljivost dramskih pisaca i njihovih djela, koja su u velikom broju, uz potporu Ministarstva kulture, uprizorena na kazališnoj sceni hrvatskih i inozemnih kazališta. Ostvareni su brojni pozitivni pomaci čemu doprinosi Zbornik nagrađenih dramskih tekstova kojega financira Ministarstvo kulture.
 
Na Javni poziv za Nagradu za dramsku djelo „Marin Držić” za 2018. godinu bilo je prijavljeno 40 dramskih tekstova autora iz cijele Hrvatske, prijavljenih pod šifrom,  istaknula je pomoćnica ministrice dr. sc. Iva Hraste Sočo, napomenuvši kako su dramski tekstovi pristigli na ovogodišnji natječaj iznimno raznoliki u žanrovskim odrednicama, temama, narječjima i kvaliteti što dokazuje pluralizam hrvatskog dramskog stvaralaštva. 
Na konferenciji za medije sudjelovale su i predsjednica Stručnog povjerenstva Branka Cvitković i Nenni Delmestre, koje su o prijavljenim dramskim tekstovima odlučivale zajedno s doc. dr. sc. Alenom Biskupovićem.
 
Osim nagrađenih naslova, Povjerenstvo preporuča i ukazuje na još tri naslova koji svojim kvalitetama zaslužuju da ih se iščita kao potencijalna uprizorenja. To su drame 'Drage naše ruševine' Ružice Aščić, 'Generator snova (skica života i mita H. P. Lovercrafta)' Jadranke Bargh i 'Zvijezda na Mjesecu' Borne Vujčića. 
 
Svečana dodjela Nagrade „Marin Držić“ tradicionalno će se održati na otvorenju Festivala hrvatske drame „Marulićevi dani“ u Splitu 23. travnja 2019. godine.

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.