Kolumne

petak, 1. lipnja 2018.

Tportal odabrao finaliste za najbolji hrvatski roman


vrijeme: 01.06.2018.

Pet naslova odabrano je za književnu nagradu tportala, koja se dodjeljuje 11. put, a u finalu su autori Jurica Pavičić, Ivica Prtenjača, Zoran Roško, Korana Serdarević i Dubravka Ugrešić, priopćio je u petak tportal.hr.
 
Žiri je odabrao pet od 64 prijavljena naslova. U konkurenciju ulaze hrvatski romani izdani u prošloj kalendarskoj godini, a prijavljivali su ih izdavači ili autori.
U finalu su ostali Jurica Pavičić i njegova knjiga "Crvena voda", Ivica Prtenjača i "Tiho rušenje", Zoran Roško i "Minus sapiens", Korana Serdarević s "Eksperimentom Irene Tot", te Dubravka Ugrešić i "Lisica".
Dodjela tportalove književne nagrade održat će se 15. lipnja u Zagrebu.

Od 2008. godine tportalova književna nagrada za najbolji hrvatski roman dodijeljena je deset puta, a s godinama je postala relevantnom činjenicom domaće kulturne scene. Jedina je domaća književna nagrada koja se dodjeljuje za roman pisan na hrvatskom jeziku izdan kod nakladnika registriranog u Hrvatskoj te joj je, uz promociju autora i književnog stvaralaštva, cilj promocija izdavaštva, stoji u priopćenju.
Lani je najboljim romanom proglašen "Ciganin, ali najljepši" Kristiana Novaka u izdanju nakladničke kuće OceanMore, a Novaku je to drugi put da je dobio tu nagradu jer je ranije nagrađen za roman "Črna mati zemla".
Prethodnih godina nagradu su dobile autorice Olja Savičević Ivančević za roman "Adio kauboju" i Sibila Petlevski za "Vrijeme laži", te Dalibor Šimpraga za roman "Anastasia", Tahir Mujičić za "Budi Hamlet, pane Hamlete", Drago Glamuzina za "Tri", Zoran Malkoč za "Roki Raketa", Ivica Đikić za "Sanjao sam slonove" i Slobodan Šnajder za "Doba mjedi".
Žirijem književne nagrade tportala predsjeda kazališni redatelj Ivica Buljan, a čine ga književna prevoditeljica Ursula Burger, kazališna kritičarka Katarina Luketić, te urednici i pisci Jadranka Pintarić i Miroslav Mićanović, stoji u priopćenju.

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.