Kolumne

ponedjeljak, 14. svibnja 2018.

U Rijeci svečano otvoren 11. Vrisak – riječki sajam knjiga i festival autora

Književnost, glazba i dobra spiza porinuli 11. Vrisak

Svečanost otvorenja 11. riječkog sajma knjiga i festivala autora održana je danas na Botelu Marina u riječkoj luci. Ceremoniju otvorenja glazbom su pratili Vava & Turisti, odnosno bivši Lauferov gitarist Vlado Simcich-Vava i glazbeni sastav Turisti, koji predvodi Iva Močibob. Čitajući pjesme raznih pjesnika, Vojo Šiljak, voditelj programa otvorenja, pozivao je govornike da se obrate prisutnima. Ovim povodom direktor Festivala Zoran Simić svoj govor započeo je citirajući stihove pjesme Troje riječke rock-skupine Xenia, a s obzirom da Rijeka ove godine obilježava i 40 godina punka te je zahvalio svima koji podržavaju Festival i bez čije se pomoći ne bi mogao održati. Umjetnički direktor Vriska i glavni urednik V.B.Z-a Drago Glamuzina osvrnuo se na okosnicu ovogodišnjeg programa, odnosno program Čemu pjesnici u oskudno doba te Publicistički periskop i najavio autore koji predvode ove programe, među kojima su škotski povjesničar i književnik Neal Ascherson te kontroverzni njemački povjesničar Norman Ohler, slovenska sociologinja Ana Ješe Perković, zagrebački sociolog Dražen Lalić, kazalištarac Duško Ljuština, književni kritičar Zdravko Zima i publicist Igor Mandić, pjesnički klasici Irena Vrkljan i Mile Stojić te pjesnici Marko Pogačar, Tomica Bajsić i Dražen Cuculić. Istaknuo je kako je osnovna intencija ovog Festivala «srušiti» rampu između pozornice i publike, stoga se ove godine Vrisku pridružio i popularni zagrebački program G-točka, glazbeno-umjetnički program u sklopu kojeg će u Rijeci Ivan Jozić i Vladimir Šagadin razgovarati s Romanom Simićem, Filipom Šovagovićem i Goranom Bogdanom uz glazbeni nastup Filipa Šovagovića i band. Osim toga Rijeka kao Europska prijestolnica kulture također će gostovati na Vrisku te predstaviti autore-sudionike njihovih književnih rezidencija, među kojima su: Daša Drndić, Bekim Sejranović, Robert Perišić, Dorta Jagić, Enver Krivac i Tea Tulić.

Direktor V.B.Z-a Mladen Zatezalo proglasio je Festival otvorenim te najavio dodjelu 14. V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman godine, koja će se prvi put održati u sklopu manifestacije. Dodjela će se održati u srijedu, 16. svibnja u 20 sati u Guvernarovoj palači uz glazbene goste White on White.

Književnici koji su svojim prisutstvom uveličali svečanost otvorenja bili su Ana Cecilija Prenz Kopušar, argentinsko-talijanska spisateljica, koja će u Rijeci predstaviti roman Preko reke, na biciklu te predsjednik Hrvatskog društva pisaca Zoran Ferić, koji se i nakon otvorenja, uz kolegu, književnika Nikolu Petkovića pobrinuo za dobru atmesforu na brodu Marina te kroz poseban program Gastronomsko-književni klasici kuhaju za vas pripremao gastro-specijalitete. Na kraju programa otvorenja, prisutnima se obratio gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel koji je istaknuo važnost festivala Vrisak i dugogodišnju suradnju koju ostvaruje s Gradom Rijeka. 

Devet festivalskih dana obilježit će bogat literarni program i brojni domaći i inozemni gosti. Jedanaesti Vrisak održavat će se sve do ponedjeljka, 21. svibnja na različitim lokacijama u Rijeci, dok će se manji dio programa održati i na Malom Lošnju. Sajamski dio Festivala ostaje otvoren sve do kraja svibnja i nudi knjige domaćih i stranih izdavača po sniženim cijenama koje će se kretati sve do 80 posto popusta.

U književnom Fokusu predstavit će se pisci Aleš Šteger iz Ljubljane, Selvedin Avdić iz Zenice, argentinsko-talijanska spisateljica Ana Cecilia Prenz Kopušar, Emir Imamović Pirke, Daša Drndić, Boba Đuderija i posljednji dobitnik NIN-ove nagrade Dejan Atanacković.

Program Forza Rijeka donosi razgovore s Vladom Simcichem Vavom, utemeljiteljem neformalne riječke književne skupine Ri Lit te Dunjom Matić, koja će predstaviti svoji debitantski roman.
Ove godine Vrisak ima novi program posvećen devetoj umjetnosti Strip na sunce u sklopu kojeg će Vladimir Šagadin, dizajner, novinar i izdavač stripova, razgovarati s legendama stripa Darkom Macanom i Štefom Bartolićem.
Vrisak ne zaboravlja ni na svoje najmlađe čitatelje, a programom Vrisak Junior predstavlja knjige Ljiljane Došen, Romana Simića i Manuela Šumberca, Krste Skazlića i Eugena Slavika te Maura Lachovica i Petra Kapović Vidmara.   

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.