Kolumne

ponedjeljak, 14. svibnja 2018.

Neal Ascherson | „Crno more“


Neal Ascherson, „Crno more“
VBZ, 2016.
s engleskoga prevela Sabine Marić, uredio Stjepan Ravić

Knjiga Crno more posveta je jednome moru i njegovim obalama, „gdje su se krhotine migracije i invazije ljudi taložile više od četiri tisuće godina“, ali i nevjerojatno čitko razmišljanje o euroazijskoj povijesti od najstarijih vremena do danas. Ono priziva kulturu, povijest i politiku nestabilnog područja Crnoga mora.

Ne bez razloga, Ascherson knjigu o Crnome moru započinje s Krimom, poluotokom koji je stoljećima funkcionirao kao pozornica za događaje koji su bili važni za cijelo područje oko Crnoga mora i njegove narode. Grci su Krim pretvorili u središte svoga trgovačkog carstva. To su učinili i Mlečani i Đenovljani tisuću godina kasnije. U 19. stoljeću tu se vodio Krimski rat, a u 20. stoljeću ovaj poluotok bio je poprište možda najgorih Hitlerovih i Staljinovih strahota. Jaltska konferencija, održana 1945. na jugu Krima, postala je kodno ime za podjelu Europe tijekom Hladnoga rata. Godine 2014. Krim je bio uzrok spora između Ukrajine i Ruske Federacije, tzv. Krimske krize, koja je de facto završila ruskom aneksijom poluotoka te rezultirala političko-vojnim sukobom između tih dviju velikih zemalja koji još uvijek nije završen. Područje oko Crnoga mora pretvorilo se u opasnu zonu o kojoj će ovisiti budući odnos Rusije i Zapada.

Crno more je maestralno napisano djelo, ključno za razumijevanje jednoga od najzanimljivijih i najturbulentnijih prostora europske povijesti, mjesta na kojem završava Europa, mjesta gdje se rodio „barbarizam“…

Neal Ascherson (Edinburgh, 1932.) škotski je povjesničar i novinar te jedan od najznačajnijih britanskih stranih dopisnika. Završio je studij povijesti na Kraljevskom koledžu Sveučilišta Cambridge kao jedan od najboljih studenata u svojoj generaciji, a njegov mentor, ugledni britanski povjesničar Eric Hobsbawm, ustvrdio je jednom prilikom da je Ascherson bio „vjerojatno najbolji student kojega je ikada poučavao“. Unatoč tome Ascherson je odbio akademsku karijeru kako bi se mogao baviti novinarstvom, kojemu je posvetio više od pola stoljeća svoje karijere.

Novinarstvom se počeo baviti sredinom 1950-ih, a prvi ozbiljan angažman dobio je 1959. kao dopisnik dnevnog lista The Scotsman iz „zemalja Commonwealtha“, da bi već sljedeće godine postao dopisnik uglednog nedjeljnog tjednika Observer, za koji je izvještavao o događajima iz gotovo cijeloga svijeta: od nemirnih i ratom zahvaćenih afričkih i azijskih postkolonijalnih zemalja, ali i europskih zemalja „Istočnog bloka“ (Istočna Njemačka, Čehoslovačka, Mađarska, Poljska…), izravno svjedočeći nizu burnih događaja poput Alžirskog rata za nezavisnost, Praškoga proljeća 1968., Svibanjskim prosvjedima u Parizu 1968., Pinochetovu vojnom udaru u Čileu 1973., postavši tako jedan od najpoznatijih svjetskih dopisnika toga vremena.

U međuvremenu je surađivao na scenarijima za nekoliko uspješnih britanskih povijesnih dokumentarnih serija, poput Svijet u ratu (The World at War, 1973. – 74.), Španjolski građanski rat (The Spanish Civil War, 1983.) i Hladni rat (Cold War, 1998.).

Osim knjige Crne more (The Black Sea, 1995.), koja je 2016. prevedena i na hrvatski jezik te objavljena u izdanju VBZ-a, Ascherson je objavio još nekoliko publicističkih knjiga, među kojima su najznačajnije: The King Incorporated (1963.), The Polish August: the Self-limiting Revolution (1981.), Stone Voices: the Search for Scotland (2002.) i Games with Shadows (2013.). Godine 2017. objavio je i svoj romaneskni prvijenac, The Death of The Fronsac.

Raspored gostovanja Neala Aschersona u Hrvatskoj

Zagreb
Srijeda, 16. svibnja 2018. u 19 sati,
Književni klub Booksa (Martićeva 14d)

Uz autora knjige Neala Aschersona o knjizi će govoriti povjesničar Tvrtko Jakovina i urednik knjige Stjepan Ravić, a razgovor će prevoditi Ervin Felić.

Rijeka
Petak, 18. svibnja 2018. u 19 sati,
Antikvarijat Ex libris (Riva Boduli 3b)
Uz autora knjige Neala Aschersona o knjizi će govoriti povjesničar Tvrtko Jakovina i urednik knjige Stjepan Ravić, a razgovor će prevoditi Ervin Felić.

Mali Lošinj
Subota, 19. svibnja 2018. u 20 sati,
Atrij Muzeja Apoksiomena (Riva lošinjskih kapetana 13)
Uz autora knjige Neala Aschersona o knjizi će govoriti urednik knjige Stjepan Ravić, a razgovor će prevoditi Tamara Derokov.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.