Kolumne

petak, 6. travnja 2018.

Rekordan broj prijavljenih naslova za književnu nagradu tportala


Na jedanaesti natječaj tportala za najbolji hrvatski roman pristigle su 64 važeće prijave, što je rekordni broj prijava od kad se dodjeljuje ta 50 tisuća kuna vrijedna književna nagrada, priopćeno je iz tportala. 

Tportal je u ožujku raspisao jedanaesti natječaj za najbolji hrvatski roman, a dobitniku ili dobitnici književne nagrade tportala pripast će 50 tisuća kuna. U konkurenciju ulaze romani izdani u prošloj kalendarskoj godini na hrvatskom jeziku i kod izdavača registriranih u Hrvatskoj.
O tome tko je napisao najbolji roman odlučuje peteročlani stručni žiri kojim predsjeda kazališni redatelj Ivica Buljan, a članovi su književna kritičarka Katarina Luketić, prevoditeljica Ursula Burger te pisci i urednici Miroslav Mićanović i Jadranka Pintarić.

Na ovogodišnji natječaj prijavljena su 64 naslova, a u jedanaest godina njegova održavanja to je najveći broj pristiglih prijava. Lani je zabilježeno 47 prijava, a godinu prije 56. Ove godine najviše prijavljenih romana dolazi iz izdavačke kuće Fraktura (10), jedan manje iz Hena coma, a po četiri naslova prijavili su Sandorf i Durieux.

Tportalov žiri odabrat će jedanaest polufinalnih naslova, a potom pet finalista. Dobitnik ili dobitnica bit će poznat/a 15. lipnja.

Od 2008. godine tportalova književna nagrada za najbolji hrvatski roman dodijeljena je deset puta. Lani je najboljim romanom proglašen "Ciganin, ali najljepši" Kristiana Novaka u izdanju nakladničke kuće OceanMore, a Novaku je to drugi put da je dobio tportalovu književnu nagradu. Ranije je nagrađen za roman "Črna mati zemla" (Algoritam, novo izdanje OceanMore).

Prethodnih godina nagradu su dobile autorice Olja Savičević Ivančević za roman "Adio kauboju" (Algoritam, novo izdanje Sandorf) i Sibila Petlevski za "Vrijeme laži" (Fraktura) te autori Dalibor Šimpraga za roman "Anastasia" (Durieux), Tahir Mujičić za roman "Budi Hamlet, pane Hamlete" (AGM), Drago Glamuzina za roman "Tri" (Profil), Zoran Malkoč za roman "Roki Raketa" (Profil), Ivica Đikić za roman "Sanjao sam slonove" (Naklada Ljevak) te Slobodan Šnajder za "Doba mjedi" (Tim Press). (Hina)

https://www.tportal.hr/tag/knjizevna-nagrada-tportala

Izvor:Culturnet.h

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.