Kolumne

petak, 6. travnja 2018.

Jo Nesbø i na Mediteranskom festivalu knjige u Splitu


vrijeme: 09.05.2018. - 13.05.2018.
mjesto: Split

Jedan od najpoznatijih svjetskih pisaca trilera Jo Nesbø, koji od 8. do 11. svibnja boravi u Hrvatskoj, gostovat će i na 2. Mediteranskom festivalu knjige (MFK) u Splitu, gdje će predstaviti svoj novi roman 'Macbeth'.

Mediteranski festival knjige održat će se od 9. do 13. svibnja u Športskom centru Gripe, u Slastičarnici "Cukarin", u malom Bookvariju i u Bookvariju, a Nesbø će svoj novi roman "Macbeth" predstaviti 11. svibnja u 10 sati u ŠC Gripe.

Festival organizira Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, a i ove su godine na programu panel diskusije, susreti s autorima i promocije novih naslova, a na pripremljene su i radionice i promocije za djecu.

Predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Mišo Nejašmić kao posebnost ovogodišnjeg festivala najavio je gostovanje Joa Nesbøa, koji će odgovarati na pitanja novinara te posjetiteljima potpisivati svoje knjige.

"Bio je velik izazov već druge godine Festivala dovesti veliku zvijezdu. Drago mi je što smo uspjeli jer nam to govori da ima interesa za ovaj projekt i da ovaj Festival ima velik potencijal", kazao je Nejašmić.

Riječ je o sajmu knjiga prodajno-festivalskog tipa kojemu je pokrovitelj Ministarstvo kulture, za posjetitelje je ulaz besplatan, a osim knjiga mogu razgledati zanimljiv festivalski program. Prošle ga je godine posjetilo 35 tisuća ljudi.

Prije gostovanja na MFK-u Nesbø će svoju verziju slavnoga Shakespeareova djela "Macbeth" predstaviti 9. svibnja u Zagrebu u Gradskom dramskom kazalištu Gavella te 10. svibnja u Zadru, u Gradskoj knjižnici Zadar.

Norveški se pisac pisanja suvremene verzije krvave drame Williama Shakespearea iz 1606., prihvatio u sklopu projekta Hogarth Shakespeare osmišljenog u povodu 400. obljetnice smrti velikog engleskog književika u kojemu je osam suvremenih autora preradilo neka od njegovih najslavnijih djela.

Svoju verziju "Macbetha", koju će u Hrvatskoj objaviti izdavačka kuća Fokus u isto vrijeme kada i ostali izdavači diljem svijeta, Nesbø je smjestio u neimenovani lučki grad na početak sedamdesetih godina 20. stoljeća. U propalom industrijskom središtu na čelo policije dolazi Duncan, odlučan obračunati se s narko-bandama i dugogodišnjom korupcijom koja je tijekom desetljeća službe njegova prethodnika policiji posve vezala ruke.

Ovo će biti drugo gostovanje u Hrvatskoj autora najpoznatijeg po nizu romana o neprilagođenom detektivu Harryju Holeu. Slavni je pisac u Zagrebu boravio 2013. godine u sklopu festivala Noir tijekom kojega je održao tribinu posvećenu globalnom uspjehu nordijskih krimića te je predstavio hrvatsko izdanje "Snjegovića", romana iz serije o Holeu po kojemu je poslije snimljen i film.

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.