Kolumne

četvrtak, 12. travnja 2018.

Kamen na cesti: granice, opresija i imperativ solidarnosti, e-izdanje zbornika s dana Marije Jurić Zagorke


12 radova s književno-znanstvenog skupa o (ne)propusnim granicama i solidarnosti


Centar za ženske studije u suradnji s Odsjekom za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu predstavlja elektronički zbornik 12 radova pod nazivom Kamen na cesti: granice, opresija i imperativ solidarnosti, zbornik radova sa znanstvenog skupa „Marija Jurić Zagorka – život, djelo, nasljeđe / Preko granica: opresija i imperativ solidarnosti” održanog 25.-26. studenog 2016. u sklopu 10. Dana Marije Jurić Zagorke.
U zborniku su predstavljeni radovi Nede Novosel, Biljane Oklopčić i Lucije Saulić, Vinka Drače, Iskre Vuksanović, Janice Tomić, Tee Raše, Mirele Berbić Imširović, Jasmine Bolfek Radovani, Marte Baradić, Petre Šarin, Sare Kekuš i Davora Konjikušića,  Ane Fazekaš i Antonije Vodanović.

Zašto Kamen na cesti? Prvo, naslove zbornika već tradicionalno izravno povezujemo sa Zagorkinim naslovima i tako odajemo zasluženu počast njezinu nasljeđu i djelu. Drugo, ovaj naslov jednog od najpopularnijih Zagorkinih romana, koji je netipičan u opusu (najupečatljivije po izostanku sretnog završetka) pa je i sam usamljen u tome smislu, odnosi se na Mirjanu, nesretnu, zlostavljanu i diskriminiranu junakinju. Kamen na cesti označava onoga tko je odbačen zbog svoje različitosti i posljedičnu beskrajnu usamljenost, stranca na opasnom putovanju preko kojeg mnogi gaze i koji se u svojoj izmještenosti osjeća kao da više nigdje ne pripada, zaključuje Anita Dremel u svom  predgovoru.

Znanstvene tekstove recenzirale su dr.sc. Suzana Coha i dr.sc. Marina Protrka Štimec, uredile: dr.sc. Lidija Dujić, dr.sc. Lada Čale Feldman, dr.sc. Renata Jambrešić Kirin, dr.sc. Anita Dremel, dr.sc. Maša Grdešić i Nataša Medved, a e-izdanje Zbornika uredila je Ana Pavlić.  Za dizajn naslovnice zaslužan je Studio Bilić_Müller.
Dane Marije Jurić Zagorke podržavaju Grad Zagreb i Ministarstvo kulture.

e-zbornik možete pronaći na poveznici: http://zenstud.hr/library/kamen-na-cesti-granice-opresija-i-imperativ-solidarnosti/

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.