Kolumne

četvrtak, 22. ožujka 2018.

Dodijeljene nagrade na susretima književnika za djecu i mlade na Lutkarskom proljeću


vrijeme: 21.03.2018.
mjesto: Vinkovci

U Gradskoj knjižnici i čitaonici u Vinkovcima u srijedu navečer je u sklopu 23. lutkarskog proljeća u Vukovarsko-srijemskoj županiji održan susret književnika za djecu i mlade na kojem su prvi put dodijeljene nagrade 'Tena' i 'Tenica' za najbolji dramski tekst pisan za lutkarsko kazalište ili kazalište za djecu, a dobitnici su splitska spisateljica Andrijana Grgičević i učenica osnovne škole u Slakovcima Ana Buće.
 
Na ovogodišnji natječaj stiglo je 38 uradaka od kojih je 15 dječjih, a o najboljima je odlučivao ocjenjivački sud u čijem su sastavu: književnice Snježana Babić Višnjić, Silvija Šesto i Julijana Adamović, vinkovački scenarist i redatelj Himzo Nuhanović  i osječki lutkar Nenad Pavlović.
"Jako sam sretna što sam dobila nagradu za svoj rad 'Stvarna ljepota'. Pisala sam o jednom bogatom i jednom napuštenom psu, jednoj slijepoj djevojčici i o tome kako je bogati pas naučio neke nove životne vrijednosti", izjavila je za Hinu dobitnica "Tenice", učenica Ana Buće.
Splitska autorica, dobitnica "Tene" Andrijana Grgičević nagradu je dobila za tekst "Tečaj filozofije za Blesivjetra i Naopakoka".
"Tekst je u stihovima, mislim da je zabavan, a govori o ruganju pri čemu djeci daje i model obrane od ruganja“, rekla je Grgičević, kojoj je to drugi nagrađeni tekst u kratkoj spisateljskoj karijeri, pri čemu je prvi tekst završio na kazališnim daskama kao predstava "Stonoga Goga".
Na 3. susretima književnika za djecu i mlade sudjelovale su književnice i spisateljice Julijana Adamović, Snježana Babić Višnjić, Melita Rundek i Đurđica Stuhlreiter, a moderator je bio vinkovački književnik sa zagrebačkom adresom Gordan Nuhanović.
 Sudionici književnih susreta u sljedeća dva dana obilazit će osnovne srednje škole u Vukovarsko-srijemskoj županiji i razgovarati s učenicima o čitanju, pisanju i književnosti.
Na 23. lutkarskom proljeću u Vukovarsko-srijemskoj županiji, koje traje od 19. do 24. ožujka u pet gradova i 21 općini županije, gostuje 18 kazališta iz Hrvatske, Mađarske, BiH i Srbije.
Lutkarsko proljeće utemeljili su 1996. godine Vukovarsko-srijemska županija, Ministarstvo kulture, grad Vukovar, Hrvatski centar UNIMA i Kazališna agencija Asser Savus.

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.