Kolumne

četvrtak, 22. ožujka 2018.

Ovogodišnja Noć knjige na temu Budućnost knjige


vrijeme: 23.04.2018.

Ovogodišnja Noć knjige, manifestacija koja već sedmu godinu potiče čitanje i razgovore o značaju knjige u suvremenom društvu, održat će se na temu Budućnost knjige 23. travnja, u povodu Međunarodnog dana knjige i autorskih prava te Dana hrvatske knjige.
 
Na taj dan, u dnevnim ili večernjim satima, u knjižarama, antikvarijatima, svim vrstama knjižnica, različitim institucijama i drugim prostorima organizirat će se predstavljanja knjiga, javna čitanja, druženja s autorima, radionice.
Očekuje se da će se ove godine knjiga i čitanje slaviti u više od 200 hrvatskih gradova, s više od tisuću prigodnih programa.

Organizatori Noći knjige su Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA te portal za knjigu i kulturu čitanja Moderna vremena te Hrvatska udruga školskih knjižničara.
Podsjećaju kako je nedavno u Zemljinu orbitu lansirana raketa Falcon Heavy, s dva putnika: automobilom Tesla Roadster i njegovim 'vozačem' (lutkom astronauta), simboličnog imena "Starman" prema slavnoj pjesmi Davida Bowieja. Društvo mu radi "Vodič kroz galaksiju za autostopere" Douglasa Adamsa iz 1979. čiji je futuristički omot krasio utješni natpis "Bez panike!", što je i poruka ovogodišnje Noći knjige.
"Panike za budućnost knjige nema, pitanje je samo kako će ona izgledati u kontekstu modernog vremena i novih tehnologija", poručuju organizatori.
Kako nove tehnologije utječu na knjigu
S obzirom da se, kada se govori o knjigama u budućnosti, one povezuju sa znanošću, izumima, inovacijama, znanstvenom fantastikom, novim formatima i tehnologijama, u fokusu će biti pitanje o tome kako tehnologija i društvene mreže mijenjaju naše živote i načine na koje pričamo priče.
Također, propitivat će se i poteškoće koje se javljaju za knjigu s razvojem novih tehnologija, te utjecaj koje imaju na zainteresiranost za čitanjem.
Tema se neće obraditi samo iz te perspektive, već će joj se pristupiti i na razini sadržaja, pa će se pozornost dati onim djelima iz povijesti književnosti koja su se bavila kozmološkim temama i temama leta, od Šeherezadina letećeg tepiha, preko metloboja Harryja Pottera do Muskova Starmana.
"Mogućnost leta oduvijek je golicala ljudsku maštu u nastojanju da se tijelo, oslobođeno zemljine sile teže (i težine ljudske svakodnevice) uzdigne i poput ptice vine u visine, pretvarajući se u putnika letača, omogućujući (nam) istovremeno nov i začudan pogled na vlastitu stvarnost", napominje se u najavi.
"Nalik na astronauta budućnosti, čitatelj se danas pretvara i u vremenskog putnika, a vrijeme uz knjigu postaje dimenzija koja na poseban način umnogostručuje naš pogled na svijet", dodaje se.
Programi se prijavljuju do 26. ožujka
Planirani programi prijavljuju se do 26. ožujka putem prijavnice na internetskoj stranici Noći knjige. Nakon toga roka i dalje će biti moguće prijavljivati programe i akcije, no u tom slučaju organizator ne može garantirati da će na vrijeme dobiti promotivne materijale.
Uoči Noći knjige za djecu i mlade čitatelje je otvoren natječaj za ilustracije i likovne radove koji se provodi u suradnji s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara.
Neka od pitanja koja natječaj postavlja su - što će se dogoditi ako knjigu ubacimo u vremenski stroj, hoćemo li imati sposobnosti knjigu pročitati jednim dodirom, kako će izgledati police knjižnica budućnosti i hoće li računala jednog dana brzinski bilježiti misli pisaca.
Među pristiglim radovima odabrat će se tri najbolja koji će dobiti nagrade, a proglašenje najboljih će se održati na svečanom otvorenju Noći knjige, 23. travnja u 12 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.