ponedjeljak, 19. veljače 2018.

Pobjednički porazi Žarka Jovanovskog


Snimio Antun BukovecPiše: Sandra Pocrnić Mlakar

Na „Jutru poezije“ svoju je osmu zbirku stihova "Od poraza do poraza" predstavio Žarko Jovanovski, akademski slikar, grafički dizajner, pjesnik, slamer, punker, nepobjedivi Don Quiote krize, neuspjeha, mrzovolje, očaja i depresije, o kojem je Ljiljana Šišmanović snimila dokumentarac „Neuspješan skroz“ prošle godine prikazan na Zagreb Doxu. 

Snimio Antun Bukovec
Senzibilni buntovnik u svojim pjesmama bavi se društvenom nepravdom, vlastitim nezadovoljstvom zbog nezaposlenosti i krize ljubavnih odnosa. Kako kaže Siniša Matasović u pogovoru zbirke, „Grintavi protagonist (lirski subjekt) u ovoj knjizi, ponovo je sredovječni muškarac kojega najbolje opisuje prizor brundala i grintavca naslonjenog na šank  zabačenoga kvartovskog kafića (… moje pivo / i ja / trudimo se doći / što prije do dna/ pa sutra opet ispočetka…).“   Nemilosrdan i žestok u izričaju, Jovanovski bez fraza i praznog hoda, stihom udara tamo gdje najviše boli ili pak do duhovitosti ironizira životne okolnosti koje ga frustriraju. Iako nema više robusni imidž s bradom i dugom kosom, i dalje je slamerski strastven i sugestivan pri interpretaciji svojih pjesama koju prati dojmljivom gestikulacijom.

Jovanovski je produktivan pjesnik koji svoje zbirke poezije objavljuje u vlastitoj nakladi. Nakon petoknjižja, koje čine zbirke pod naslovima „Hrvatska“, „Jebo mu pas mater i životu“, „Besparica“, „Voliš li ti mene uopće“ i „Viškovi“. Slijedi pjesnička trilogija koja završava najnovijim naslovom nakon zbirki „Jebite se svi!“ i „Pjesme o tebi, o njoj, svejedno je, ionako sam bio pijan dok sam ih pisao“.


Kao grafički dizajner, sve svoje knjige sam je dosljedno dizajnirao u mračnim tonovima, kao i svoj minimalistički strip album „Mrakci“.

Siniša Matasović o ovom čangrizavom pjesniku neuspjeha u pogovoru zaključuje kako ga Jovanovski ne uspijeva uvjeriti u vjerodostojnost svojih poraza. "On ih je znalački evidentirao, izigrao i pretvorio u vlastitu prednost. Ako ne u realnom svijetu, onda barem u gabaritima književnog djela."

Nema komentara :

Objavi komentar