Kolumne

petak, 15. prosinca 2017.

"Pilot s Jadrana" u Knjižnici Bogdan Ogrizović


12. 12. 2017. u prepunoj knjižnici Bogdana Ogrizovića održano je predstavljanje knjige „Pilot s Jadrana“ književnika Ante Gregova, Jurina. „Pilot s Jadrana“. Drugi je to roman Ante Gregova, Jurina, nakon prvijenca, romana „Čovjek koji je razgovarao s krijesnicama“, s kojim dijeli važnu poveznicu: progovara o ljudskim sudbinama. O Velikim malim ljudima. Progovara o škoju. Pa se skoro javlja škoj kao glavni lik u oba romana. Sve počinje od njega, sve je pokrenuto njime, sve se završava i vrača njemu: Škoju! Roman je to sudbine. Roman rijeka. Ponesen rijekom života glavni lik sve čini da se održi na površini vode, da ne bude povučen pod vodu u mulj zločina.


Sluti se, želim vjerovati u to i treći roman na tom tragu da se zaokruži trilogijom, trilogijom škoja.

U razgovoru i predstavljanju knjige sinoć su, osim književnika Gregova, sudjelovali i spisateljica i dramaturginja, Maja Gregov, književnik i počasni predsjednik Hrvatskog književnog društva Valerio Orlić, književnik i književni kritičar Nikola Šimić Tonin, te glumac  Antun Tudić koji je vjerno predočio ulomke iz knjige, kao novinar i glazbeni maestro Stjepo Martinović koji je gitarom popratio Tudićeve riječi.

Djetinjstvo i mladalačke dane Ante Gregov je proveo u Preku na otoku Ugljanu, živi i radi u Zadru. Surađuje s književnim časopisima „Hrvatska misao“, „Dubrovnik“, „Motrišta“, „Osvit“, „Smotra“ i „Književno pero“.

Objavio je knjige pjesama Kapi sreće, Strune života, Luzarica, Čekanje u hodu, monodramu Dama u pratnji kavalira, te roman Čovjek koji je razgovarao s krijesnicama, kao i sinoć predstavljen roman, Pilot s Jadrana.

„Iznimna mi je čast predstaviti knjigu baš ovdje, u voljnom gradu Zagrebu, u kojem se većim dijelom odvija radnja romana „Pilot s Jadrana“. Drago mi je da smo se večeras okupili u ovolikom broju, što pokazuje da nas još ima koji volimo knjigu i živimo od snova i za snove.“- rekao je književnik Ante Gregov.

Nikola Šimić Tonin

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.