Kolumne

ponedjeljak, 20. studenoga 2017.

Književni petak | Čitanja Biblije:

književnost, povijest, žensko pitanje
Neprijeporna je činjenica da je Biblija temeljno djelo u milenijskoj kulturnoj povijesti Zapadne civilizacije. Tome u prilog govori i statistička činjenica da je Biblija najčitanija, najprodavanija, najizdavanija i najpopularnija knjiga u cjelokupnoj povijesti čovječanstva, bez obzira na religijske ili kulturne konotacije. Ipak, u tom “naj” kontekstu, činjenica je i to da je najčešće bila tumačena upravo u religijskom, tj. teološkom ključu, što, htjeli mi to ili ne, uvelike reducira sve ostale slojeve iščitavanja.
U novije vrijeme kao da oživljava, do sada potisnut, interes i za eventualne svjetovne aspekte tog grandioznog djela. U tom smislu Bibliju se može čitati kao vrelo povijesnih, filozofskih, socioloških, psiholoških, medicinskih i mnogih drugih podataka, kao što je ona, do danas, bila izravna inspiracija svim postojećim umjetničkim rodovima i vrstama, kako klasičnim, tako i modernističkim, pa i avangardnim. To samo znači da je Biblija višeznačno, polisemantičko djelo, otvoreno različitim tumačenjima, ne dovodeći u pitanje moguće izvornu, religijsku inspiraciju Biblije kao aktivnoga djela “Božje riječi”. (S. N.)
Urednik i voditelj je izv. prof. dr. sc. Dean Slavić, koji će govoriti o Bibliji u kontekstu književnosti. Gosti - docentica dr. sc. Slavica Dodig i docent dr. sc. Mladen Tomorad, osvrnut će se na Bibliju i ženski svijet te vezu Biblije s egipatskom poviješću.
Tribina će se održati 24. studenog u Gradskoj knjižnici, Starčevićev trg 6, Galerija Kupola, 3. kat, s uobičajenim početkom u 20 sati.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.