Kolumne

ponedjeljak, 20. studenoga 2017.

Dani Marije Jurić Zagorke 2017. | Feminizam i kultura straha


60. godina od smrti Marije Jurić Zagorke

DANI MARIJE JURIĆ ZAGORKE 2017: FEMINIZAM I KULTURA STRAHA

Manifestacija Dani Marije Jurić Zagorke održava se po 11. put, u godini u kojoj se obilježava 60. godina od smrti najčitanije hrvatske autorice i prve političke novinarke.

Uz simbolično polaganje vijenca na Mirogoju na njezinome grobu, u utorak  21.11. u 18:00 dodijelit će se Nagrade za najbolje studentske radove na temu ženske i rodne problematike smatrajući obrazovanje vezano uz ženske i rodne teme važnim dijelom novih, kritičkih znanja unutar obrazovanja na svim razinama, a posebice u visokoškolskom obrazovanju: prvu nagradu Magdaleni Mariji Meašić, studentici muzikologije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, za rad „Žensko“ i „protestno“ u stvaralaštvu Pussy Riot; mentorica doc. dr. sc. Mojca Piškor, drugu nagradu Petri Župan, studentici pedagogije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu za rad Stavovi studenata pedagogije o feminističkoj koncepciji majčinstva; mentorica doc. dr. sc. Barbara Kušević, dok treću nagradu dijele Rea Jozić i Darija Željko, studentice prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, za rad  „Možete poljubiti   mladu“ –  statusna prava žena kroz prizmu karakterističnih kultura; mentor doc. dr. sc. Vanja-Ivan Savić i Tena Novak, studentica portugalskog jezika i književnosti i komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu za rad Mozambička književnost i rodna politika; mentorica doc. dr. sc. Maša Grdešić i dr. sc. Majda Bojić.

U 19:00 sati predstavljamo autorski projekt Jasne Jasne Žmak Priče na čudnim mjestima u sklopu kojega je napisala niz kratkih priča koje su postavljene u javnim prostorima na području Zagreba. U suradnji sa nizom dizajnera, priče su tako od literanih postale i vizualni elementi koji su interpolirani na mjestima koja inače nisu "predviđena" za takvu vrstu čitateljske interakcije. Nakon dva zagrebačka lifta, jedne naslovnice časopisa, dvije oglasne ploče i jednog WC-a, Žmak je napisala kratku priču za prostor Centra za ženske studije, uzimajući kao njenu osnovnu temu lik i djelo Marije Jurić Zagorke. Slijedeći karakteristični, intimistički ton svojeg proznog rada, autorica je u suradnji s Mašom Poljanec koja potpisuje postav i dizajn priče, u bivšem Zagorkinom stanu otvorila prostor za kratkotrajni, poetski susret s autoricom koja je često prešućivana u narativima o povijesti domaće književnosti. Prethodno objavljene priče mogu se čitati na: cudnamjesta.tumblr.com.

U četvrtak, 23.11. otvaramo vrata Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke u vremenu od 11-16 sati, kada omogućujemo, u suradnji s ExitGames escape room Zagreb, građanima/kama od 13-77 godina tajanstvenu potragu za ubojicom! ⃰

U 18:00 sati pozivamo vas na predstavljanje knjige Coprnički ceh urednika Mladena Houške, ravnatelja Muzeja i Romane Mačković, više kustosice, u suradnji s Muzejom Sveti Ivan Zelina, te će uslijediti predavanje/razgovor s autorima/cama Hrvojem Gračaninom, Martinom Findrik i Anom Zbiljski.

U suradnji s Odsjekom za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu u petak i subotu 24. i 25. studenog 2017. održava se znanstveno-književni skup s međunarodnim sudjelovanjem na temu Feminizam i kultura straha. O strahu se govori kao o jednoj od primarnih i evolucijski korisnih emocija. Možda se zato na njega može tako plodno i učinkovito računati kada se želi evocirati snažan emocionalni odgovor pojedinaca, grupa ili cijeloga društva koji bi ukidao njihovu kritičku procjenu situacije i omogućio da se njima manipulira. Sigurnost jest osnovna potreba i važan zahtjev, no rasprava o politici straha želi se ovdje proširiti na ukupni vrijednosni i normativni okvir, na diskurzivne i društvene uvjete koji je omogućuju, na politiku identiteta, spregu znanja i moći – nameće se potreba da se promisli kultura straha. S ciljem izgradnje novog okvira za analizu politike i kulture straha kao onih koje stvaraju nove društvene podjele među nacijama, rodovima, tijelima raspravljat će se kako se u širem ili užem smislu u strahu utemeljeni diskursi, žanrovi, slike, tekstovi, politike, prakse izvode i čine te kako se njima manipulira u formalnim i svakodnevnim kontekstima, i to s dalekosežnim posljedicama.

U nedjelju 26.11. u 11:00 sati, kod spomenika banu Josipu Jelačiću, Slavica Jakobović Fribec okuplja građane/ke i vodi ih u Šetnju Zagorkinim tragom koja završava u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke na Dolcu 8, gdje od 11-16 sati u okviru Otvorenih vrata možete preuzeti letak i/ili ostaviti svoje podatke i sudjelovati u izvlačenju za tajanstvenu nagradu.

Dobrodošli/e!

⃰ Pravila igre:
U četvrtak i nedjelju preuzmite letak Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke (Dolac 8) koji ćete zamijeniti za 20% popusta za sudjelovanje u kreativnoj i edukativnoj detektivskoj avanturi Grofica iz Petrinjske ulice nastalu po Zagorkinom romanu Kneginja iz Petrinjske ulice u ExitGames escape roomu Zagreb (Petrinjska 7). Svaki/a donositelj/ica letka ExitGames escape rooma Zagreb u Memorijalni stan ima mogućnost osvajanja bogatog iznenađenja, uz ostavljanje e-maila na jednoj od dvije adrese donosi. Sretnog dobitnika/cu objavljujemo na dan Zagorkine smrti 30.11.


Opširnije


www.zenstud.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.