Kolumne

četvrtak, 30. studenoga 2017.

Božidar Alajbegović: Paralelni svjetovi


Božidar Alajbegović, "Paralelni svjetovi",
književne kritike

Izdavač je zagrebački Litteris, urednik Dražen Katunarić.

Tvrdi i meki uvez, 327 stranica,
Cijena = 215 kuna tvrdi uvez, 125 kuna meki uvez

Knjiga sadrži 70-ak kritika proznih knjiga stranih autora u nas objavljenih od 2012.do 2016. Tekstovi su izvorno objavljeni u kulturnom dvotjedniku Matice hrvatske "Vijenac".

Tekst urednika Dražena Katunarića s korica knjige:

Ambicija Božidara Alajbegovića kao književnog kritičara je da svoj zanos i strast čitanja tuđih romana, pripovjedaka, eseja prenese na čitatelja, kako bi ih potaknuo na čitanje obrađenih djela.

Kako u formatu novinske kritike (autor redovito objavljuje svoje tekstove u "Vijencu“) u što manje riječi dati analizu koja je precizna, pregledna i sveobuhvatno opskrbljuje čitatelja najvažnijim uporišnim točkama djela?

Alajbegovićevi "Paralelni svjetovi", knjiga kritika posvećena recentnim djelima inozemnih generacijski i poetički vrlo raznolikih pisaca, pokazuje da je u tome uspio i to zahvaljujući živom dijalogu s djelom i piscem te jednostavnosti izričaja koju je, paradoksalno, najteže postići, jer počiva na složenosti i zamršenosti doživljaja djela.

Alajbegovićeva kritika je otvorena i raznovrsna; osim što analizira djelo on daje i širi uvid u duhovno stanje i svjetonazor pisca, u motivaciju likova, postavlja dijagnozu vremena, pokušava proniknuti u temeljnu misao knjige koju obrađuje. Alajbegović redovito uspijeva ukazati na ono što je u pojedinome književnome djelu posebno, jedinstveno, što tu knjigu izdvaja i čini je važnom. No, također je sposoban prepoznati i argumentirati nedostatke, uz pozicioniranje svakog djela unutar autorova opusa. Otvoriti jedno gledište koje se izdiže iznad poborničkih ili osporavateljskih jednostranosti te pokušati dati objektivno polazište je ono čime se bave Alajbegovićevi "Paralelni svjetovi".

Njegova knjiga važan je književnokritički pregled zanimljivijih djela suvremene inozemne prozne literature, ali i pregled stanja na prijevodnoj izdavačkoj sceni u posljednjih nekoliko godina.


Božidar Alajbegović

Rođen 03.03.1972. u Rijeci. Od 1998.godine bavi se književnom kritikom. Dosad je objavio više od 500 kritika domaće i strane proze, u raznim medijima (Vijenac, Tema:, Kolo, emisija Bibliovizor trećeg programa Hrvatskog radija, Op.a., Svjetlo, Nova Istra, Mogućnosti, Riječi, Književna Rijeka, Kameleon, Osvit, Val, web portal tjednika Nacional, internetski  portali Kupus.net, Lupiga.com, Lajka.com.hr). Na internetskom portalu Moderna Vremena Info objavljivao je razgovore s uglednim akterima književne scene. Vlasnik je i urednik internetske platforme “Knjiški moljac” na kojoj od 2004. godine, osim svojih književnih kritika, svakodnevnim ritmom prenosi vijesti iz književnosti, najave novih izdanja, književnih susreta, promocija knjiga i festivala, kao i intervjue sa piscima, urednicima, nakladnicima i prevoditeljima te kratke priče i pjesme domaćih i stranih autora i ulomke iz zanimljivih novih književnih izdanja. Na blogu je u deset godina ostvareno oko 1.200.000 posjeta a od pokretanja na njemu je objavljeno više od 9000 tekstova.

Radio je kao urednik knjiga hrvatske i strane proze u zagrebačkoj izdavačkoj kući Hena com od veljače 2014. do srpnja 2016.


Bibliografija


2007. godine u izdanju Hrvatskog filološkog društva (urednica Irena Lukšić) objavio je knjigu kritika strane proze “Utočište od riječi”.

2009. godine u izdanju Litterisa (urednik Dražen Katunarić) izašla mu je knjiga kritika domaće proze “Nešto kao fleš”

2011. godine kod istog izdavača objavio je knjigu kritika strane proze “Pedeset kritika” a
2013.godine također u izdanju Litterisa objavio je knjigu kritika hrvatskih proznih djela “Post scriptum”.

2017. kod LItterisa izlazi mu knjiga kritika suvremene strane proze “Paralelni svjetovi”

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.