Kolumne

srijeda, 29. studenoga 2017.

Promocija knjige pjesama Natali Šarić | “Godovlje“- kolektivno sjećanje pjesničkih duša


Natali Šarić - Autor fotografije: Duška Mušić
Piše: Božica Rataić

Sinoć je u KIC-u održana promocija prve knjige pjesama, Natali Šarić, originalnog naslova „Godovlje“. Nije to bila jedna od onih „sterilnih“ promocija u kojima protokol proguta autora i djelo, već jedna od onih pjesničkih večeri kakve se danas rijetko dogode, na kojima se osjeća toliko žuđena ljudska toplina, vedrina duše i razumijevanje koje se danas sve rjeđe sreće.  Sve je teklo tako prirodno i lako, kao što teku Nataline riječi u pjesmama, a njihov ritam je takav, da prodire u dubinu vaše duše i vi se, ako to želite priznati, ako ste si to spremni priznati, prepoznajete u njima.

Hanna Klapka - Autor fotografije: Duška Mušić
Natali Šarić nije mogla svojoj knjizi poezije izabrati bolji naslov. Kratko, jednostavno, a s toliko simbolike. Na jednak način obilježeni su i drugi dijelovi knjige. Autorica ne počinje od samog početka, od sjemenke, simbola djetinjstva, već od kalema, kako naziva prvi dio zbirke. Dakle od vremena kada se metaforički pup priključuje grani ili stablu, kada se odrezano, odvojeno od svega poznatog , svojim nježnim bićem mora prilagoditi i nastaviti rasti u novoj okolini, na novoj matici, istaknula je autorica pogovora, književnica Sonja Smolec, dodajući kako to mudro korištenje pojmova vezanih za stablo i za tlo govori o kolektivnom sjećanju pjesničkih duša koje su svojim bićem vezane za prirodu, uspoređujući stvaralaštvo Natali Šarić sa zbirkom „Vlati trave“ Walta Whitmana. No, isto tako napominje da možemo naslutiti i duh Williama Blakea, koji svojim tamnim stihovima iskrenosti ubija. Zbirka se sastoji od tri cjeline:

Kalem
koju najavljuju stihovi: 

„Što ću sad s tim drvetom  
ugniježđen u bezvremeni zagrljaj?
Nije moja duša za ovozemaljska voljenja.


Zatim slijedi Srčika

„Srčiku kada razdužim časno
kada sve se vrati i sve se zbroji,
 mirna ću leći u tvoje drvo
jer s one strane duge ne postoji.“

I na kraju Crnica:

„Da klijem, progledam, dišem,
crnice, sunca i neba ištem
Nemoćna,
pokoru stišćem.
Teško ću izmoliti tu brojanicu“

Zbrika je izvrsna, nije od onih što se čitaju u jednom dahu, jer prodire duboku i sve pora vašeg bića, i budi neke davno „pospremljene“ teme i rastače neke dileme. Potiče na razmišljanje o životu, ljubavi, a prije svega sebi….

„Godovlje“ je zbirka koju bih preporučila svima, baš svima, kako onima koji žele još malo „prebirati“ po svojoj prošlosti, tako i onima kojima je cilj pročistiti prošle događaje i oslobođeni krenuti u budućnost….

Autorica „Godovlja“,  Natali Šarić je rođena 1971. u Sinju, školovala se u Splitu, Sarajevu i Beogradu. Trinaest je godina radila kao profesor razredne nastave, a posljednjih osam radi kao edukator rehabilitator. Piše udžbenike za mlađi školski uzrast, priručnike, poeziju, kratku prozu i igrokaze za djecu. Izrađuje didaktičke igre, dizajnira i uređuje dječje i književne časopise.

Stalni je grafički urednik časopisa za časopisa za književnost „Kvaka“.

Radovi su joj zastupljeni na mrežnim stranicama, u knjigama i školskim časopisima, magazinima i zbornicima, a pjesme i ilustracije u čitankama, početnicama i udžbenicima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Promociji su između ostalih prisustvovali: Sonja Smolec, moderator, Hanna Klapka kao interpretator i Boris Simeoni, recenzent zbirke poezije za djecu Mmmmm.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.