Kolumne

ponedjeljak, 23. listopada 2017.

Književi petak | Knjiga nad knjigama enciklopedija;

Antun Vujić, Mladen Klemenčić i Nikola Petković, Gradska knjižnica, 27. 10. u 20 sati

Najava:

Enciklopedija se najčešće doživljava kao mjesto na kojem se može naći sveobuhvatno znanje, tako da ni moto ovogodišnjega Mjeseca hrvatske knjige Sve na jednom mjestu posvećenog enciklopedistici, nije pogrešan, ali ga danas ipak treba shvatiti nešto dinamičnije. Svako se znanje danonoćno mijenja, ono izbjegava ukoričavanje u jednu ili više knjiga "na jednom mjestu". Ali potrebno nam je jedno ishodišno mjesto, koje će nam omogućiti snalaženje u nepreglednosti današnjega općeg ali disperziranoga znanja, usmjeriti nas u iznalaženju pravoga znanja, upozoravati nas na prijepore u shvaćanju "istinitosti" znanja te time i samo pridonositi širenju znanja kao kritičkoga postupka uvijek novoga usvajanja javnoga znanja, usmjerenoga što širem krugu njegovih korisnika, ali i kreatora. Bio je to uvijek zadatak enciklopedija, ali sadržaj znanja, njegov obujam, kao i način i doseg njegova prezentiranja, mijenjali su se kao i epohe u kojima su se stvarale enciklopedije.

O tim i drugim pitanjima koja dodiruju i odnose knjižnica i enciklopedija, pitanja povezivanja javnog znanja uopće, razgovarat će urednik i voditelj ovog Književnog petka Antun Vujić, glavni ravnatelj Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, s gostima - Mladenom Klemenčićem, dugogodišnjim urednikom Zavoda i Nikolom Petkovićem, predsjednikom Društva hrvatskih pisaca. (A. V.)

Tribina će se održati 27. listopada u Gradskoj knjižnici, Starčevićev trg 6, Galerija Kupola, 3. kat, s uobičajenim početkom u 20 sati.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.