Kolumne

ponedjeljak, 6. ožujka 2017.

Književni petak | Forsiranje glazbene monotonije

(mainstream mediji vs. domaća glazbena scena)I dok mainstream mediji u Hrvatskoj izvještavaju o domaćoj glazbi na kapaljku, s naglaskom na privatni život glazbenika, hrvatska glazbena scena diše punim plućima nudeći fenomenalnu žanrovsku raznolikost hrvatskih izvođača koji pune klubove i dvorane na svojim nastupima ostvarujući pritom zavidan uspjeh izvan granica Hrvatske. Istovremeno, u Hrvatskoj, u kojoj trenutno postoji preko 40 međunarodnih glazbenih festivala, gotovo svakog tjedna nastupi barem jedna glazbena zvijezda globalne popularnosti. Unatoč tome, mainstream mediji ne pišu o tim glazbenicima, ne zanimaju ih njihovi uspjesi u svijetu, ne izvještavaju o rasprodanim klubovima i dvoranama, ne objavljuju intervjue s globalnim glazbenim zvijezdama, ne izvještavaju s glazbenih festivala, ne pridaju pažnju mladim glazbenicima, ne nude radio i TV emisije o domaćoj glazbenoj sceni…

O razlozima i odnosu mainstream medija i domaće glazbene scene govori nekadašnji urednik TV emisije HTV-a Briljanteen, pisac, književni i glazbeni kritičar Andrija Škare te Mislav Miličević, novinar Radija 101, organizator koncerata, DJ i glazbeni kritičar.   

Urednik i voditelj tribine je novinar tjednika Nacional, glazbeni kritičar i dugogodišnji sudionik domaće glazbene scene Dubravko Jagatić.

Tribina će se održati 10. ožujka u Gradskoj knjižnici, Starčevićev trg 6, Galerija Kupola, 3. kat, s uobičajenim početkom u 20 sati.

Sanja Repanić Blažičko
koordinatorica projekta Književni petak

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.