Kolumne

srijeda, 30. studenoga 2016.

Božana Ćosić | Ana-Marije Posavec: Vincent


Na početku moram napomenuti da nisam bila niti malo naklonjena fantasy romanima. Zamišljala sam da su to "preizmišljeni" romani prepuni čudnovatih likova i radnji koje sam prerasla još s osnovnoškolskom lektirom.

A onda mi je sasvim slučajno u ruke dospio "Vincent", neki nedodirljivi i emocija lišen vilenjak kojemu sam ipak odlučila pružiti priliku. Odlučila sam čitati pa kako bude... ili ću pročitati ili ne, jednostavna stvar.
Počele su se nizati stranice same od sebe i "Vincent" mi se sve više uvlačio pod kožu.

Vincent nije tek puki, tri stoljeća star vilenjak u vilenjačkoj zemlji kojemu je ubijanje posao, on je nadasve osebujan lik koji se sa svojim vrlinama i manama kao i osjećajima vrlo lako može poistovjetiti s "običnim smrtnicima".

Iako naizgled bezosjećajan, njegovo je postojanje isprepleteno čitavim nizom emocija: Ljubavlju, snagom, požrtvovnošću - ciljem koji je junački i za dobrobit cijele vilenjačke kraljevine.

Osim Vincenta tu su i drugi likovi vrijedni pažnje, mudro provedeni iz tame u svjetlo.

Ana-Marija Posavec vješto dočarava radnju i uvodi čitatelja u paralelni svijet te okupira njegovu pažnju i zanimaciju. Paralelni svijet itekako možemo doživjeti kao stvarni i osjetiti kroz ispisane riječi mnoge ljudske mane, vrline i emocije poput boli, ražočaranja, ljubavi i mržnje.

U romanu se također mogu naći i mudre misli koje vilenjake u tekstu kao i čitatelja navode na razmišljanje; kao i dijelovi pisama te dnevnika.

"Vincent" je s posebnom ljubavlju napisano književno djelo koje ja kao osoba koja je upravo uz pomoć moćnog "Vincenta" razbila očite predrasude o fantasy žanru, srdačno preporučam ljubiteljima istoga baš kao i onima koji to tek trebaju postati.

Kada pročitate "Vincenta" poželjet ćete čim prije u ruke primiti novo djelo mlade i iznimno perspektivne spisateljice Ana-Marije Posavec.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.