Kolumne

srijeda, 4. svibnja 2016.

Siniša Matasović | Sisak se uspješno pretvara da spava


U srijedu 04.05.2016 s početkom u podne, u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu održano je predstavljanje prve zbirke pjesama Siniše Matasovića 

„Sisak se uspješno pretvara da spava“.

Zbirku, osim samog pjesnika je predstavio urednik i recenzent Davor Šalat, književnica i književna kritičarka Kristina Posilović, a pjesme je čitala dramska umjetnica Dunja Sepčić. Voditeljica tribine DHK bila je književnica Lada Žigo Španić, koja je ujedno najavila i prvi roman Siniše Matasovića „Nećak“, koji uskoro izlazi iz tiska.

Siniša Matasović, najmlađi član Društva hrvatskih književnika, je sa svojom zbirkom ponudio ljubiteljima poezije nešto posve novo i upečatjivo. Prepoznatljivi stil i razmjereni ritam pjesama vodi nas zajedno sa lirskim herojem ulicama njegovih misli o svakodnevici, društvu, odnosima ali isto tako i ulicama Siska. Nekoć industrijski razvijen grad sad zapušteno stoji na karti Hrvatske u nekoj nelagodi, tjeskobi i melankoliji. Tako to barem osjećamo u tekstovima:

„...u Sisku uvijek nešto promašujemo  –
ljubav svog života ili onu nestašnu rupici u koju
se umeće pedeseta svijećica na torti,
a odgovorni tvrde da nam je sve to od alkohola
 (naravno da nam je od alkohola) ...“ (iz pjesme boeing)

Međutim, što više čitamo pjesme Siniše Matasovića, to sve više vjerujemo u to da se u ovoj zbirci ne radi toliko o Sisku, koliko o našoj realnosti općenito. Gdje god da živimo u svijetu.

U industrijsko-zabačenoj urbanoj sredini jedini izlaz pronalazimo u humoru, prirodi i izbjegavanju bilo koje žurbe. Da bi percipirali stvarnost i čuli vlastite misli moramo disati polako i mirno, isto kao i Sisak koji se tako uspješno pretvara da spava.

Siniša Matasović rođen je 16. 06. 1980. godine u Sisku, gdje i živi. Poeziju i prozu piše od 2008. godine. Član je Matice hrvatske i zagrebačke pjesničke tribine Jutro poezije. U sisačkom ogranku Matice hrvatske aktivan je kao član Predsjedništva ogranka i kao član uredništva časopisa Riječi. U prostoru ogranka moderira i vodi poetska okupljanja poznata pod nazivom Stihovnica Siska. Svoju prvu zbirku poezije "Sisak se uspješno pretvara da spava" objavio je 2015. godine u nakladi spomenutog ogranka MH. Matasović je ranije svoje radove objavljivao u književnim časopisima i zbornicima autora diljem Hrvatske nakon što je na raznim književnim natječajima uvršten u nagrađene i pohvaljene autore. Zapaženi je akter hrvatske slam poetske scene. Na prvom službenom prvenstvu države u slamu održanom u lipnju 2015. godine postao je viceprvak Hrvatske.

Piše: Daria Lisenko

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.