Kolumne

utorak, 16. siječnja 2024.

Oko Ogorja – izložba grafika i promocija knjige u Knjižnici Vladimira Nazora

 

Oko Ogorja – izložba grafika Jure Kokeze


U ponedjeljak, 22. siječnja, u Knjižnici Vladimira Nazora otvara se izložba grafika akademskog umjetnika Jure Kokeze, izrađenih za knjigu pjesama Oko Ogorja Zvjezdane Jembrih. Grafike su – kao i poezija u knjizi – nadahnute prostorom splitskog zaleđa i drevnim tragovima života koji ondje u kontinuitetu traje nekoliko tisućljeća.  Izložba će trajati do 7. veljače.

Jure Kokeza rođen je 1959. u Splitu. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu studirao je grafiku u klasama prof. Alberta Kinerta i prof. Frane Para, pod čijim je mentorstvom diplomirao 1986. Izlagao je na dvadesetak samostalnih izložbi i na mnogim skupnim. Svoje radove donirao je na brojnim humanitarnim izložbama i aukcijama. Bio je suradnik pri izvođenju više scenografija u zagrebačkim kazalištima. U nakladi Ceres 1999. objavljena mu je zbirka poezije „Pas na tri noge“. Autor je grafičkih mapa „Žena” (1985.) i „De profundis” (2018.) te grafičko-pjesničkih mapa: „Modrine” sa Zlatom Cundeković (2008.), „Tragovi”sa Zvjezdanom Jembrih (2014.), „Prispjeti u dan” s Vojislavom Matagom (2019.) i „Oko Ogorja” sa Zvjezdanom Jembrih (2023.). Više od dvadeset i pet godina bavi se likovno-pedagoškim radom. Od 1999. profesor je grafičkih tehnika u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu. Specijalnost mu je duboki tisak. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja za likovni i pedagoški rad.

Oko Ogorja – predstavljanje zbirke pjesama Zvjezdane Jembrih


U četvrtak, 25. siječnja u 18 h, u Knjižnici Vladimira Nazora održat će se predstavljanje pjesničke zbirke Zvjezdane Jembrih Oko Ogorja. O knjizi će govoriti njezina autorica, urednica Sanja Lovrenčić i autor grafika kojima je opremljena knjiga, Jure Kokeza. 

Zbirka Oko Ogorja nadovezuje se na dosadašnji književni rad Zvjezdane Jembrih – poeziju iz prethodnih dviju zbirki i nagrađivane putopise. U novoj se knjizi, međutim, i pjesnički i prozni potencijali njezinog pisanja stapaju i dolaze do punog izražaja. Pojedinosti iz prostora splitskog zaleđa kojemu je zbirka posvećena postaju pokretači iznenađujućih slika u kojima se miješaju blisko i daleko, stvarno i nestvarno. Zapisi objedinjeni u ovoj zbirci nastajali su tijekom nekoliko godina, polaganom destilacijom bitnog. Rezultat tog procesa plijeni rasponom pjesničke mašte, čistoćom i dosljednošću koncepta, harmoničnim povezivanjem neposrednog zapažanja, nenametljive erudicije i sposobnosti da se u osebujan jezik pretoče emocije nastale u srazu s različitim aspektima jednog (zanemarenog) krajolika i njegovih žitelja. Dodatnu umjetničku vrijednost ovoj knjizi daju grafike Jure Kokeze, koje prate i dopunjuju tekst.
 
PRELISTAJTE KNJIGU

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.