Kolumne

srijeda, 4. listopada 2023.

Predstavljanje prvog romana otisnutog glagoljicom

 


Prvi roman ikada otisnut glagoljicom "Misal kneza Anža Frankopana" autora Tomislava Beronića bit će predstavljen u organizaciji Meštarskog zbora Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“ i Zmajskog stola u Karlovcu u srijedu, 11. listopda 2023. godine u 19 sati u Kuli nad Kamenitim vratima u Zagrebu.

Ulaz je slobodan i otvoren za javnost, dakle - svi su dobrodošli.

* * * * *

Ovo književno djelo zanimljivo je po tome što je to prva neliturgijska knjiga otisnuta glagoljicom nakon 235 godina i prva glagoljicom otisnuta nova knjiga 118 godina nakon posljednjeg izdanja Parčićevog misala (ako isključimo pretiske i neke brošure).

Radnja romana prati desetak godina života kneza Anža Frankopana od vremena kad je izgubio grad Brinje i svoje druge posjede, njegov boravak u Veneciji i susret s tiskarskim umijećem, odlazak u Kosinj i pokretanje prve hrvatske tiskare, pa sve do povratka u svoj brinjski kaštel Jelovik.

Osim o samom djelu, autor će govoriti i o pravilima pisanja glagoljicom suvremenim hrvatskim jezikom koja je razvio u procesu nastanka djela, a kao poseban simboličan dar uputit će nazočne kako preuzeti i koristiti računalni glagoljski font kojim je ovo djelo napisano.

Predstavljanje će voditi urednik romana dr. sci. Ivan Mance, koji će dati i širi kontekst glavne radnje - nastanka hrvatskog Prvotiska, čuvenog "Misala po zakonu rimskog dvora" koji je 1483. godine otisnut u Kosinju.

Nakladnik romana je KVAKA iz Velike Gorice, a sunakladnik Društvo prijatelja glagoljice iz Zagreba. 

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.