Kolumne

subota, 8. srpnja 2023.

Zdenka Čavić: Most preko želja


Eseizirani put spasenja čovjeka


Nakon uspješne promocije u Koprivnici, u svečanoj atmosferi studijskog odjela knjižnice i čitaonice Fran Galović, prepunoj pozitivnih vibracija, književnica Zdenka Čavić je isto tako uspješnu promociju svoje knjige eseja imala i u knjižnici i čitaonici Metel Ožegović u Varaždinu.

Ova je godina Zdenki od samog početka nagovijestila potvrdu njenog talenta za pisanje najprije dobitkom nagrade Zvonimir Golob za najljepšu neobjavljenu ljubavnu pjesmu, a sada i u izrazito zahtjevnoj formi eseja, u knjizi Most preko želja, koju je ona uspješno savladala stavljajući se uz bok poznatih eseista.

Tomu svjedoče i nedavne objave recenzija njene knjige u Osvitu, časopisu za književnost i društvena pitanja DHK, Herceg Bosne, čiji je ona član, kao i objava u Motrištima Matice hrvatske u Mostaru.

Kao što je istakla njena recenzentica dr. sc. Marina Kljajo Radić , „ovom knjigom eseja Zdenka Čavić je obogatila noviju hrvatsku književnost gradeći most prema literaturi modernoga doba.”

U svakom hramu knjige ova knjiga eseja Zdenke Čavić zasigurno bi trebala naći svoje mjesto kao abeceda o emocijama i osjećajima.

U današnje vrijeme neobično je važno znati se nositi s njima. I kao što kaže Antonio Demasio,: „Osjećaji i emocije nas prate kroz život. Oni su mentalna iskustva, odraz svijesti u ljudskom biću i nema hoda naprijed bez razvoja svjesnosti. Znanjem o tome unosimo više svjetla u naše živote i lišavamo se zabluda koje nas vode u kaos.”

Zdenka iza sebe ima sedam knjiga, a u pripremi za objavu je i njena osma knjiga, knjiga kajkavske satire Vok je pojel Crvenkapo.

Zdenka Čavić/Gordana Gazdić-Buhanec

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.