Kolumne

srijeda, 26. srpnja 2023.

Izložba o arheologiji kruha


Petar Brajnović tumači
koncepciju izložbe
KRUH S NEBA ZA SVE
Piše: Narcisa Potežica, mr.sc.

U istarskom Novigradu je u petak, 14. srpnja 2023. u 21 sat u Galeriji Rigo a u organizaciji Muzeja Lapidarium otvorena izložba Petra Brajnovića pod naslovom "Kruh s neba za sve". To je zanimljiva izložba o arheologiji kruha ili izložba o kruhu s neba za sve kakav je i naziv izložbe. Izložba o kruhu asocira na opise i usporedbe poznatog pisca Predraga Matvejevića u knjizi "Kruh naš" koji govori:"Putovi kruha i vjere nekad su istovjetni, bliski, usporedni. Ne uvijek i ne svugdje. Tamo gdje se razilaze nastaju nesporazumi, sporovi, sukobi."

Kao što Matvejević daje prikaz  kruha koji je prisutan u vjeri i molitvi jer  kruh je judeo-kršćanska predaja uvela u obred i liturgiju. Posvetili su ga, prije Talmuda i Biblije ili istodobno s njima, a mitovi Babilonije i Mezopotamije, Bliskog i Dalekog istoka su i povijest civilizacije. Spomenut je u Kur'anu, istaknut i kod hasida i opisan kroz vrijeme i prostor. Time je pisac Matvejević u opisu kruha dao čitavu povijest čovječanstva i to analitički, antropološki, povijesno, literarno i poetski. Put kroz "kruh naš svagdašnji" ili možemo ovaj put reći  KRUHU ZA SVE najbolja je povijest i priča o kruhu u svjetovnom i svetom (religijskom) postojanju.

Na otvorenju izložbe Jerica Ziherl,
Petar Brajnović i Suzana Marjanić
u Galeriji Rigo
Tako na izložbi u Galeriji Rigo Petar Brajnović – izložba o purifikaciji (beskvasnog) kruha poziva se na biblijske citate i na umjetnikova razmišljanja o Ezekijelu kao performeru nad performerima koji je kruh pekao na kravljoj ili čak na ljudskoj balegi. Predstavljen je kockasti format kruha koji Petar Brajnović uzima iz hebrejske tradicije koji se peče u ručno rađenim aluminijskim kalupima sa šarafima i natpisima NERON, DRECK BREAD EZEKIEL, SURPLUS s asocijacijama na vojnički, ratni kruh od Neronove, rimske vojske preko Američke revolucije do suvremenih ratova.

Na izložbama postavljena je i velika bijela vaza, ustvari vrč s ispisanom porukom STAGE 1 KRUH S NEBA, KOSMOS – u značenju pozornice gdje se blaguje taj kruh. A tu je i ZAVJETNI KOVČEG o osvajanju kruha u Petrovom pristupu religioznosti kroz usta...

Vezano uz ovu izložbu za Petra Brajnovića je i očeva umjetnička i etička ostavština o konceptualizaciji kruha koja je važnija od svih ostalih pitanja. Kruh s neba za sve je želja njegova oca Marčela Brajnovića (Rovinjsko Selo, 1934. - 2021.), umjetnika koji je oformio jedinstveni Centar slikarstva neba i zemlje na Golom Brdu ponad Rovinjskog Sela.

Kao najmlađi član iz umjetničke obitelji Brajnović, upravo je njegov sin Petar preuzeo misiju seniora – svoga Oca - i sve ove artefakte koje vidimo na ovoj krušnoj izložbi nemoguće je odijeliti od te obitelji i tog prostora.

O iznimnom umjetniku Petru Brajnoviću, kako je napisala Suzana Marjanić u predgovoru kataloga, navodi se obično da je nepredvidljiv, divlje naravi, „umjetnik koji se bori protiv monolitne svijesti bilo jednoumlja bilo maloumlja”. Za povjesničare umjetnosti PetarBrajnović je zanimljiv zbog sustavnoga, svakodnevnoga negiranja pravila koja su potrebna za stvaranje umjetničke karijere. Navodi se u Katalogu „Stoga Petar i živi u Kuli daleko od centričnosti rajsko-monolitnoga Zagreba. Kula i travnati prostor oko nje nalik je na fragment neke pomaknute, postmanirističke Gaudíjeve građevine u spoju s Parkom čudovišta i Svetom šumom u Bomarzu.“

Kustosica izložbe je dr.sc. Jerica Ziherl, ravnateljica Muzeja Lapidarium u Novigradu, a realizaciju izložbe omogućili su Istarska županija – Upravni odjel za kulturu i zavičajnost, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Grad Novigrad-Cittanova.

Izložba je otvorena u Galeriji Rigo, Velika ulica 5, 52466 Novigrad-Cittanova do 6. kolovoza 2023. i može se razgledati od utorka do nedjelje od 19 do 22 sata.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.